CHP'nin İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümüyle başlayan sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmalarla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi. İlk olarak Diyarbakır Barosu'nu ziyaret eden milletvekillerinden Yarayıcı, barışın en kısa sürede tesis edilmesi için çalışma içerisinde olduklarını söyledi.


Bu sabah THY’nin tarifeli uçağı ile Diyarbakır’a gelen CHP’nin Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı ve İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, saat 09.30’da Diyarbakır Barosu’nu ziyaret etti. Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan CHP’li Yarayıcı ve Cihaner, daha sonra basına kapalı yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme yaptı.

Görüşme sonrası açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, son gelişmelerin ülkeyi çok daha karanlık bir noktaya götürdüğünü, bu durumun da kaygı verici olduğunu belirtti. Yarayıcı, “Gün boyu burada olcağız. İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile birlikte geldik. Son gelişmeler, ülkeyi yakıcı ve çok daha karanlık bir noktaya götürecek bu süreç, kaygı verici. Duyduğumuz kaygı ve endişenin bertaraf edilmesi için ve barışın tekrar sağlanabilmesi için neler yapılabilir noktasında çaba içerisindeyiz. Çaba da harcıyoruz, çaba da harcamak istiyoruz. Suruç katliamından bugüne kadar gelişen her şey, ne yazık ki antidemokratik uygulamalarla insanların karşısına çıkarıldı bu durum. Tahir Elçi’nin katledilmesinden sonra gelişen bu durum, özellikle Sur içinde yaşanan olaylar, sadece burayı değil, hem bölge halkını, hem de Türkiye’deki bütün halkı etkileyen, etkileyecek olan bir sürece doğru gidiyor. Dolayısıyla biz gün boyunca demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum kuruşları, Emniyet Müdürlüğü’nü, valiliği, büyükşehir belediyesini ziyaret ederek bilgi almak istiyoruz. Gözlemlerimizi rapor haline getirmek istiyoruz. En kısa zamanda barışın tesis edilmesi için neler yapılabilir noktasından hareketle kamouyu bilgilendirmesi yapıp, bununla ilgili çalışma yapmak istiyoruz” dedi.

Yapılan konuşmadan sonra CHP’li Milletvekilleri Hilmi Yarayıcı ve İlhan Cihaner, CHP Diyarbakır İl Yöneticisi Mahmut Şevketoğlu ile birlikte, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ve bazı sivil toplum örgütleri temsilcileri ile Sur ilçesinde yaşanan olaylar yüzünden göç etmek zorunda kalan bazı ailelerle görüşecek.