Başta Cizre, Sur, Silopi olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve şiddetli saldırıların yaşandığı kentlerde işkence, infaz ve kötü muameleyle gündemde olan askerlerin yargılamasını engelleyecek bir tasarı hazırlandı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre askerler ‘silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele’ gibi konularda suçlanmaları halinde ancak Başbakan ve Milli Savunma Bakanı’nın izniyle yargılanabilecek.

Tasarıyı HDP ve CHP’nin iki hukukçu milletvekiliyle konuştuk. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Hükümet bu tasarıyla kolluk kuvvetlerine ‘siz suç işlemeye devam edin güvencesi biziz’ diyor. Zaten fiili olarak cezasızlıktan yararlananları Başbakan’ın yasal güvencesine bağlamak istiyorlar” dedi. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise “Hükümetin bu tasarıyla askerlere ‘istediğiniz suçu işleyin, istediğiniz katliamı yapın biz sizin yargılanmanıza izin vermeyceğiz’ diyor” dedi.

SUÇ İŞLEYEN ASKERE HÜKÜMET KORUMASI


Hürriyet gazetesinin haberine göre Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırlayıp Adalet Bakanlığı’na sunduğu taslakta er-subay ayrımı da kaldırıldı. ‘Terörle mücadalede görevli tüm TSK mensuplarının izne bağlı olarak yargılanabilmeleri’ yönünde düzenleme yapıldı. Taslağa son şekli Bakanlar Kurulu’nda verilecek. Alınan bilgiye göre, ‘terörle mücadalede’ adı altında görev yapan askerler hakkında, infaz, işkence gibi suçlamalarda bulunulduğu zaman doğrudan soruşturma yapılmayacak. Dava açılacaksa ilgili savcılıklar, önce Milli Savunma Bakanlığı’ndan soruşturma izni talep edecek. Milli Savunma Bakanı, ‘uygun’ derse izinde ilk aşama tamamlanmış olacak.

BAŞBAKAN İSTEMEZSE ASKERLER YARGILANMAYACAK


Ancak Başbakan’ın da onayı ile TSK mensuplarının yargılanması mümkün olabilecek. Milli Savunma Bakanı, ‘Bu suçlama haksız’ diyerek soruşturmaya izin vermezse herhangi bir yargılama yapılamayacak. Bugüne kadar çok sayıda infaz, katliam, işkenceyle gündeme gelen asker ve polisler cezasızlık politikaları nedeniyle ya hiç yargılanmıyor ya da yargılansa da ceza almıyordu. Ancak askerler sivil ve askeri yargıda izin koşulu olmaksızın yargılanabiliyordu. Yeni tasarıyla askerler adeta infaz ve işkenceye teşvik ediliyor.

HÜKÜMET ‘SİZ SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİN GÜVENCESİ BİZİZ’ DİYOR

Tasarıyı Evrensel'e değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu tür bir yasayla bundan önce işlenmiş suçlara da af getirileceğini belirterek, “Hükümet bu tür bir tasarıyla kolluk kuvvetlerine ‘siz suç işlemeye devam edin güvencesi biziz’ diyor. Yaşam hakkı ve insan hakkı ihlaleri konusunda cesaretlendirici ve teşvik edici bir tutum bu” dedi.

CEZASIZLIK BAŞBAKAN’IN GÜVENCESİNE BAĞLANACAK

“Bu tasarıyla açıkça yaşam hakkı ve insan hakkı ihlalerine ilişkin dokunulmazlık talep etmektir” dedi. Zaten fiili olarak şimdi de işlenen suçların soruşturulmadığını söyleyen Tanrıkulu, “Büyük bir cezasızlıktan yararlanmaktadırlar. Bunu şimdi Başbakan’ın yasal güvencesine bağlamak istiyorlar. Aynı uygulamayı MİT yasasıyla, MİT mensuplarına da getirmişlerdi” dedi.

BUGÜNE KADAR İŞLENMİŞ SUÇLARA DA AF GETİRECEKLER

Bu tasarının aynı azamanda bugüne kadar işlenen suçların da itirafı anlamına geldiğini dile getiren Tanrıkulu, “Böyle bir yasa Meclis’in gündeminde geldiğinde geçici bir madde de  ekleyecekler ve yasanın yürürlüğüe girmesinden önceki dönemi de kapsayacak şekilde yaparak bugüne kadar işlenmiş suçlara da af getirceklerdir” dedi.

HÜKÜMET YAŞAM HAKKI İHLALİNİ TEŞVİK EDİYOR


Hükümetin bu tür bir tasarıyla kolluk kuvvetlerine ‘siz suç işlemeye devam edin güvencesi biziz’ demiş olduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Bundan sonrası bakımından da yaşam hakkı ve insan halkkı ihlaleri konusunda cesaretlendirici ve teşvik edici bir tutumdur bu” dedi.

SUÇ İŞLEMİYORSANIZ NEDEN BU YASAYA İHTİYAÇ DUYUYORSUNUZ

Hükümetin sık sık asker ve polisin ‘terörle mücadelede hukuk dışına çıkılmıyor’ dediğini hatırlatan Sezgin Tanrıkulu, “Eğer suç işlemiyorlarsa neden ihtiyaç duyuyorlar böyle bir yasaya. Kim inanır suç işlemediklerine? Bu kadar insan sivil nasıl ölüyor? Tankla topla bir çatışma ortamı içindesiniz, en gelişmiş savaş araçlarıyla sokaklardasınız ve suç işlemiyorsunuz. Bu nasıl bir şey? Bu kadar çocuk, yaşlı, kadın sivil nasıl öldü” diye sordu.

İNSANLIK SUÇUNDA ZAMAN AŞIMI YOKTUR

Ne yaparlarsa yapsınlar. İnsnalığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı yoktur” diyen Tanrıkulu, “Getirecekleri bu hukuk dışı güvencelerin kendilerine bir yararı olmayacaktır” dedi.

ASKERE SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜĞÜ VE CEZADAN MUAFİYET GETİRİLİYOR

Şu anda Türkiye’de zaten faili devlet olan suçlarda cezasızlık politikası uygulandığını söyleyen HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “90’lı yıllardaki köy yakmalar, infazlar, işkenceler yargılanmıyor. Birkaç dava açılsa bile failler aklanıyor, beraat ediyor. Bu yeni yasa girişimi cezasızlık politikasından bile memnun olmadıklarını gösteriyor” dedi. İnsanlığa karşı işlenen suçların bu tür bir yasayla güvence altına alınmasının kokunç olduğunu söyleyen Beştaş, “İnsanlığa karşı suçlar işleniyor, Cizre’de olduğu gibi toplu katiliamlar yapılıyor. Cenazelere işkence yapılıyor. Evler tanklarla bombalanıyor. Ve devlet aklı bu insanlık suçlarından muaf olmak istiyor” dedi.

Hükümetin bu tür bir tasarıyla askerlere ‘istediğiniz suçu işleyin, istediğiniz katliamı yapın biz sizin yargılanmanıza izin vermeyceğiz” dediğini söyleyen Beştaş, “Bu tasarı aslında askerlere bu suçları işleme talimatı vermektir. İnsanlık suçu işleyenlere verilmiş açık bir güvencedir” dedi. Bu tasarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Beştaş, “Bu hukukla değerlendirilebilecek bir girişim değil. Kimsenin suç işleme özgürlüğü yoktur. Kimse işlediği suçların cezasından muaf değildir” dedi.

(Kaynak: Evrensel)