HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için Meclis Anayasa Komisyonu’na getirilen teklif AKP-CHP-MHP oylarıyla kabul edildi.

Komisyonda kabul edilen tasarı, 16 Mayıs’ta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.

CHP eski milletvekili Prof. Dr. Binnaz Toprak, dokunulmazlıkların kaldırılması için getirilen teklife dönük CHP’nin AKP’yi onaylayan tavrını DİHA’ya değerlendirdi.

Toprak, yargıya güvenin kalmadığı bir ortamda dokunulmazlıkların kaldırılmasına onay vermenin milletvekillerini AKP’nin insafına bırakmak anlamına geleceğini söyledi.

CHP’nin tutumunu eleştiren Toprak, “Dokunulmazlıkların kaldırılması yolsuzluklar için kullanılmayacak. HDP'liler için gündeme gelmişken, özellikle düşünce özgürlüğü üzerine gündeme gelmişken evet denilmemeliydi. Dokunulmazlıklar kaldırılırsa barış umudu tamamen yok olur” dedi.

Binnaz Toprak’ın değerlendirmesi şöyle:

VEKİLLERİN AYM'YE BAŞVURU HAKKI ELİNDEN ALINIYOR

“Tasarı ile birlikte dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin savunma hakkı ve AYM’ye başvuru hakkı da elinden alınıyor. Hem Meclis tüzüğünde hem de yasalarda dokunulmazlıklar meselesinin nasıl yapılacağı anlatılmış. Önce komisyona gidiyor, komisyonda dokunulmazlığı kaldırılacak olan vekil savunmasını yapıyor. Daha sonra komisyondan geçmişse Meclis’e gidiyor ve orada dört parti de bu mesele üzerine konuşuyorlar. Ondan sonra kaldırılıyorsa kaldırılıyor. Şimdi burada yapılan şey toplu halde yapılıyor. Toplu halde bu dokunulmazlıkları kaldırılacak vekilleri bir torbaya atıyorlar. Bu toplu yapıldığı için de hiç birinin anayasaya gitme hakkı yok.

BARIŞ UMUDUNU TAMAMEN YOK EDECEK

“Dokunulmazlıkların kaldırılması barış umudunu tamamen yok edecek. Kalıcı bir çözüm için kalıcı bir barış için gayret sarf edilmesi lazım. Böyle bir karar, HDP milletvekillerinin meclis dışına itilmesi, barışa hizmet eden bir şey değil, bilakis barışı baltalayan bir şeydir. Meclis çatısı altında milletvekilleri düşüncelerini özgürce ifade edemeyecekse, o zaman Meclis’e ne gerek var.

ARA SEÇİME GİTMEK PLANLANIYOR

“Tasarının kabul edilmesi durumunda sadece HDP’li milletvekillerine değil CHP’li vekillere de dokunulacak. Tasarının asıl hedeflerinden biri de ara seçime giderek başkanlık sistemini getirmek için sandalye sayısını arttırarak Anayasa değişikliğine gitmek.

“Ara seçime gitmek planlanıyor olabilir. HDP'lilerin ve CHP'lilerin bir kısmını Meclis dışına atıp, ara seçime gidip, seçimde AKP'nin 367 oyu yakalama hayalini gerçekleştirmek istiyor olabilir. 367 milletvekilini yakaladığı takdirde de başkanlık sistemini getirmesi demek olur. Bizim gibi ülkelerde başkanlık sistemi demokrasinin sonu demek oluyor ve beraberinde diktatörlüğü getiriyor. Zaten bir kaç yıldır baskı altındayız, başkanlık sistemi ile de bu daha vahim olacaktır.

“Dokunulmazlıkların kaldırılması ile Meclis tamamen etkisiz hale gelecek. Meclis’in sesinin kısılması takdirinde milletvekilleri düşüncelerini özgür bir şekilde söyleyemeyek.

CHP’YE ELEŞTİRİ

"CHP dokunulmazlık noktasında böyle davranmamalıydı. CHP uzun bir süredir dokunulmazlıklar noktasında hassastı. Örneğin 2011'de ben aday olduğumda bize kağıt imzalattırdılar. ‘Gerektiği zaman biz dokunulmazlıklarımızın kaldırılmasını kabul ediyoruz ve istiyoruz’ diye. Dokunulmazlıklar bahane edilerek yolsuzluklara göz yummak tabi ki kabul edilebilecek bir durum değil. Dolayısı ile CHP bu noktada hassastı. Ancak şimdi bu dönem hassas olunacak bir dönem değil. Çünkü gidişata baktığınızda bu dokunulmazlıkların kaldırılması yolsuzluklar için kullanılmayacak. Her halükarda bu HDP'liler için gündeme gelmişken, özellikle düşünce özgürlüğü üzerine gündeme gelmişken evet denilmemeliydi. Yargıya hiç güven olmadığı bu ortamda dokunulmazlıklar kaldırılsın demek milletvekillerin durumunu AKP'nin insafına bırakmak demektir. Çok da insaflı davranacaklarını düşünmüyorum.”