CHP milletvekili Eren Erdem, YSK üyelerinin 'FETÖ'den hapse gireriz' korkusuyla itirazlarını reddettiğini savundu. Erdem, referandumda da Kürtlerin 'Evet' oyu vermediğini aksine oylarının çalındığını söyledi.

Erdem, Gazete Duvar'dan İrfan Aktan'ın sorularını yanıtladı. Söyleşinin bir bölümü şöyle:

- YSK, CHP ve HDP’nin itirazlarını reddetti. Anayasa Mahkemesi’ne gideceksiniz ama bu sonucun değişmesi artık mümkün mü, yoksa atı alan gerçekten de Üsküdar’ı geçti mi?

Şimdi Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreci var. Peki bu süreç iptali getirir mi, getirmez. AYM’nin de siyasi bir karar alarak başvurumuzu reddedeceğini düşünüyorum.

- Neye dayanarak bu sonuca varıyorsunuz?

YSK’ya dair kulislerde konuşulan bir mesele var. İtiraz istemini reddeden hakimlerin tamamı cezaevi ile hukuk arasında tercih yapmak durumunda kaldığını yakın çevrelerindeki insanlara ifade etmişler.

- Ne demek bu?

“Referandumu iptal etseydik hepimiz FETÖ’den cezaevine girecektik” noktasında bir baskıyla karar almışlar.

- Bunu nereden duydunuz?

Çevrelerindeki insanlara bunu aktarmışlar ben de çeşitli yollardan duydum. Duyumlarıma güvenirim. Duyumlara dayalı olarak daha önce söylediklerimin çoğu da çıkmıştır. Cumhurbaşkanı, AYM Başkanı Zühtü Aslan’la görüştü biliyorsunuz. Bu açık bir tehdittir. Yani YSK için geçerli olan AYM için de geçerli olabilir. AYM kararında da Anayasa’ya uygunluktan ziyade FETÖ’cülük damgası yiyip cezaevine girme korkusu belirleyici olacaktır. Anayasa paketi ele alınırken zaten genel başkanımız “AYM kararlarına güvenmiyoruz” demişti. Bunun üzerine biz AYM’ye götürmemiştik paketi.

- Madem böyle bir güvensizlik var, neden şimdi AYM’ye gidiyorsunuz?

İç hukuk yollarını tüketmek için.

- Galiba AİHM iptal kararı veremez. O halde bu hukuki sürecin bir karşılığı var mı?

Evet, AİHM iptal kararı veremez ama en azından meşruiyet tartışması daha da büyüyecek. 16 Nisan akşamı bütün sandıkları takip eden operasyon merkezindeydim. Çok net bir şekilde ifade ediyorum ki, 16 Nisan’da “Hayır” çıktı. Bakın “Kürtler Evet oyu verdi” şeklinde beni rahatsız eden bir algı yaratılıyor. Kürtler Evet oyu filan vermedi, Kürtlerin oyları çalındı.

- Çalındığını nasıl tespit ediyorsunuz?

Saat 16’da çoğunluğu Güneydoğu’dan 31 ilin sandığı açıldı fakat saat 17:20’ye kadarki sayım esnasında içeriye kimse alınmadı. 17:20’de YSK bir SMS atarak herkesin sayımı izleyebileceği bilgisini paylaştı ama o ana kadar atı çalan zaten Üsküdar’ı geçmişti. Yani o 1 saat 20 dakika boyunca Kürt oyları manipüle edildi. Sayımlar sadece AKP’lilerin görevli olduğu alanlarda yapıldı.

- Müşahitler?

Tüm Güneydoğu’da hiçbir müşahit içeri alınmadı o 1 saat 20 dakika boyunca. Diyarbakır ve diğer yerlerde Evet beklentinin üstünde çıktı. Ben Diyarbakır’da yüzde 25’i geçememesini bekliyordum ama yüzde 33 civarında Evet çıktı. Manipüle edildi yani.