CHP’li Bülent Tezcan, AKP’nin Anayasa değişikliği teklifi için, “Bu Türkiye’ye Hitler yaratma projesidir” dedi. Teklife destek veren MHP’yi eleştiren Tezcan, “diktatörler ayağı yere sağlam bastığında ilk koltuk değneklerini atar” yorumu yaptı.

Nergis Demir'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP’nin Meclis Başkanlığına sunduğu 21 maddelik anayasa değişikliğini, “diktatörlük teklifi” olarak nitelendirdi.

15 Temmuz sonrasi AK Parti ve MHP ile birlikte 3’lü mini anayasa paketi çalışmasında partisini temsil eden Tezcan'ın açıklaması şöyle:

“Çok açık bir diktatörlük anayasası. Daha önce sadece “Partili cumhurbaşkanlığı” getirilmişti. Bugün ise Cumhurbaşkanlığı adı altına doğrudan doğruya diktatörlük rejimi geliyor. Bakanlar Kurulu kalkıyor. Meclis’in yetkileri sınırlanmış. Bütün yetki Cumhurbaşkanına verilmiş.”

MHP’nin desteğini eleştiren Tezcan, “Buna koltuk değneği olanlar bilsinler ki diktatörler ayağı sağlam yere bastığında ilk koltuk değneklerini atar. Bir kişinin hem Meclis hem yargı hem de yürütmeyi elinde toplamasından Türkiye demokrasisine katkı gelmez” dedi.

CHP’NİN DESTEK VERDİĞİ MADDELER…

Tezcan, AK Parti’nin teklifi açıklarken CHP’nin de destek verdiği maddeler olduğu vurgusunu eleştirdi. Tezcan, “O hükümlere evet diyebiliriz ama asıl mesele o değil ki. Bizim asıl direnç gösterdiğimiz konular var. Oradaki 7 maddeden yola çıkıp “CHP’nin de desteği var” demek olamaz. CHP’nin rezerv koyduğu herşey pakette var.

DİKTATÖRLÜĞÜN MEŞRUİYET ZEMİNİ TÜRKLÜK MÜ OLACAK?

Partili cumhurbaşkanlığının da ötesine geçen bu teklife MHP desteği için “izaha muhtaç bir durum” yorumu yapan Tezcan, “MHP buradaki katkısını millete açıklamak zorunda. Türklük, anayasanın değiştirilmez maddeleri duruyor diyorlar. Bugün bunların hangisi tartışma konusu. Hala gündemde olan konular mı? Türklük diktatörlüğün meşruiyet zemini mi