CHP İstanbul İl Başkanlığı seçimleri sabaha karşı 04.00'te tamamlandı. Delegelerin oylarını kullanmasının ardından sandıklar açıldı. Oğuz Kaan Salıcı 282, Ali Özcan ise 158 oy aldı. Sandıklardan çok sayıda "geçersiz oy" çıktığı da ifade edildi. 184 oyun iptal edildiği öğrenildi.

 

Kılıçdaroğlu oy kullanmayarak tarafsızlık mesajı verdi. Ancak, Oğuz Kaan Salıcı’nın genel merkez destekli olduğu konuşuluyordu. Bu sonuçla Ali Özcan’ı desteklediği iddia edilen Gürsel Tekin’in de kaybettiği konuşulmaya başlandı.

 

Oy kullanımına geçilmeden önce bazı partililer arasında arbede yaşandı. Bu sırada bir kısım partililer, görüntü almaya çalışan basın mensuplarına engel olarak, görev yapmalarına izin vermedi. Yaşanan arbede, diğer parti görevlilerinin araya girmesiyle son buldu.

 

Seçimde çarşaf liste sisteminin kullanılması daha demokratik olmakla beraber oy kullanma ve sayım işlemleri daha uzun sürüyor. Ayrıca geçersiz oy oranı da daha fazla oluyor. Burada da aynı durum yaşandı. Delegeler kurultay delegeliği için tüm adaylar arasından 170 ismi işaretleyecekti. 170’den fazla veya 153’ten az ismin işaretlendiği pusulalar geçersiz sayılacaktı.

 

Çarşaf liste uygulanmasına rağmen adaylar kendi destekledikleri yönetim kurulu adaylarını delegelere ‘anahtar liste’ olarak dağıttı. Delegeler ağırlıklı olarak destekledikleri başkan adayının anahtar listesini tek tek işaretledi. Dilediklerine oy vermedi, karşı listeden de dilediklerine oy verebildi.

 

OĞUZ KAAN SALICI KİMDİR?

1972'de Gaziantep'te doğdu. Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 1990 yılında Demokrasi İçin Gençlik Platformu ve 1994 yılında Sosyal Demokrasi Vakfı kuruculuğu yaptı. Daha önce, 10 Aralık Hareketi içinde siyaset yapıyordu.