Çin dönüşü cumartesi günü İstanbul’da katıldığı Mehmet Ali Birand’ın cenazesinin ardından hemen Ankara’ya dönen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, soluğu partisinin genel merkezinde aldı. CHP Lideri, CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ve Haluk Koç ile görüşmesinin ardından Paris’te öldürülen Sakine Cansız’ın ailesine taziye ziyaretinde bulunan ve bir kitap hakkında sosyal medyada yaptığı yorumlar nedeniyle Pekin’den sert mesajlar gönderdiği CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’le bir araya geldi. Basından gizlenen ve Kılıçdaroğlu’nun makamında gerçekleşen görüşme yaklaşık 25 dakika sürdü.

‘KABUL EDİLİR DEĞİL’

Habertürk’ten Düzgün Karataş’ın haberine göre, Kılıçdaroğlu Aygün’e sert uyarılarda bulunarak, taziye ziyaretinin ve bir kitap hakkında attığı Twitter mesajının parti disiplini açısından kabul edilebilir olmadığını söyledi. Aygün’ün, taziye ziyaretine tamamen insani duygularla gittiğini ifade etmesi üzerine Kılıçdaroğlu “Taziye için en azından yetkili arkadaşlara danışabilirdin. Parti disiplini bunu gerektirir” uyarısında bulundu.

Aygün’ün parti kuralları ve ilkelerine uyması gerektiğini vurgulayan CHP Lideri, Dido Sotiriyu’nun kitabıyla ilgili tepki yaratan Twitter mesajını hatırlatarak, “Kafandan geçen her düşünceyi sosyal medya aracılığıyla dünyayla paylaşman şart mı? Bunun kabul edilir tarafı yok. Attığın mesaj partide çok büyük tepki yarattı” diye sitem etti.

‘MESAJI ÇARPITTILAR’

“Benden Selam Söyle Anadolu”ya kitabına ilişkin Twitter mesajının çarpıtıldığını belirten Aygün ise kendini “Bunu da, CHP’li olmadığımı, partiden gönderilmem gerektiğini söyleyen arkadaşlar yapıyorlar. Sosyal medyadan sürekli bana hakaret yağdırıyorlar. Ben 1. Dünya Savaşı’nda yaşanan acılara dikkat çekmek için o mesajı attım. Sözlerimin Atatürk veya Kurtuluş Savaşı’yla uzaktan yakından ilgisi yok. Amacımın başka noktalara çekilmesini kabul etmiyorum. Kötü niyet var” diyerek savundu.

Kılıçdaroğlu bunun üzerine “O arkadaşların yaptığının da kabul edilebilir tarafı yok. Onlar da parti disiplinine aykırı hareket ediyorlar” dedi. Görüşmenin sonunda Aygün “Benim üzerimden size karşı sinsi bir kampanya yürütülüyor. Buna izin vermem. Size zarar gelmesini istemem. O yüzden gereği neyse yaparım” teminatı verdi, CHP Lideri konuyu ilk MYK’da masaya yatıracaklarını aktardı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kılıçdaroğlu’nun Hüseyin Aygün konusunda nasıl bir adım atacağı merakla beklenirken, MYK ise ikiye bölündü. Bazı üyeler Aygün hakkında işlem yapılmasını savunurken, bazıları da 1990’da Paris’teki Kürt Konferansı’na katılan 7 vekilin SHP’den ihraç edilmesi ve sonrasındaki toplu istifaları hatırlatarak, böyle bir hamlenin partide benzeri kırılmalara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Partide öne çıkan bir diğer görüş de Aygün ve onunla tartışan milletvekilleri Tanju Özcan, Dilek Akagün Yılmaz ve Şevki Kulkuloğlu’nun da uyarı veya kınama cezası talebiyle; Şahin Mengü ve Savcı Sayan’ın ise ihraç istemiyle disipline sevk edilmesi.