Elazığ'da iki dönem CHP İl Başkanlığı yapan ve 2007'de de CHP'den milletvekili adayı olan Namık Kemal Şirinocak, partisinden istifa ederek HDP'ye katılacak.

HDP, Türkiye'deki tüm renkliliği kucaklayan aday listesi ile seçimlere güçlü bir şekilde hazırlanırken, CHP eski Elazığ İl Başkanı Namık Kemal Şirinocak da, aldığı karar ile partisinden istifa ederek, yarın HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla düzenlenecek olan törenle HDP'ye katılacak.

Uzun yıllardır CHP'de siyaset yürüten Şirinocak, 2003-2007 yılları arasında iki dönem CHP Elazığ İl Başkanlığı görevini yaptı. 2007 genel seçimlerinde de CHP Elazığ 1'inci sıra milletvekili adayı olan Şirinocak, CHP'nin Kürt sorununa kayıtsız kalması ve HDP'yi Türkiye'nin demokratikleşmesinde umut olarak gördüğü için bu kararı aldığını belirtti.

'CHP'DE POLİTİKA YAPMANIN BİR GEREĞİ KALMADI'

CHP'den ayrılmasının temel nedeninin partisinin Kürt sorunu konusunda çözüm politikaları üretmemesi ve ikircikli bir yaklaşım sergilemesi olduğunu söyleyen Şirinocak, "CHP'nin Kürt sorunu gibi önemli bir sorunun çözümünde elini taşın altına koymaması, özellikle devlet kuran bir partinin, cumhuriyetin kuruluşundan sonra ülkede meydana gelen anti demokratik uygulamalar nedeniyle bir özeleştiri yapmaması gibi nedenler istifa etmeme neden oldu. Bu açıdan artık CHP'de politika yapmamızın bir gereğinin olmadığının farkına vardım" dedi.

Çözüm sürecinin başladığı dönemlerde partilerinin duruşunun aksi yönünde karar alarak Elazığ'da akil insanlar heyeti ile görümler de gerçekleştirdiklerini kaydeden Şirinocak, "Elazığ'a gelen heyetle bir görüşme yaptık. Burada heyete sürecin yanında olduğumuzu söyledik" ifadelerini kullandı.

'BARAJ PARAMPARÇA EDİLECEKTİR'

HDP'nin genel seçimlere dair açıkladığı listenin kendilerinde büyük bir umut yarattığını aktaran Şirirnocak, HDP'ye geçmesindeki gerekçelerden birinin de bu olduğunu belirtti ve ekledi; "Bizler HDP'nin aday profilinin gördüğümüzde bu ülkenin halklarının kardeşliğini simgeleyen bir profil gördük. Bu listenin içerisinde Türkler, Kürtler, Araplar, Süryaniler, Çerkesler, Aleviler, Sunniler, Êzidîler var. Bu bir nevi bir Türkiye'dir. Bir nevi Türkiye'nin mozaik yapısıdır" dedi.

Türkiye'de tıkanan siyasetin demokratik bir yola evrilmesi için HDP'nin mecliste olması gerektiği değerlendirmesinde bulunan Şirinocak, HDP'nin bu yürüyüşle seçimlere kadar daha da güçleneceğinin altını çizdi. Şirinocak, "HDP duyarlı politikalar üretiyor. Türkiye'ye demokrasi isteyen tüm halklar, tüm bileşenler nezdinde bu barajlar bize vız gelir. Bizler bu barajı paramparça edeceğiz. Ben inanıyorum ki bu Türkiye kardeşliği projesi içerisinde HDP yüzde 20'lerde bir oy alacaktır" diye konuştu.

'CHP FEODAL AĞALARA UMUT BAĞLADI'

Uzun dönemdir siyaset yürüttüğü CHP politikalarının, kendisinde ve birçok çevrede hayal kırıklığını yarattığını dile getiren Şirinocak, CHP'nin özellikle Kürt sorunu gibi önemli bir konuda adım atmasını beklediklerini ancak bir türlü olumlu bir pratiğin sergilenmediğinin altını çizdi. CHP'nin son seçim kampanyalarında da "sağa" kaydığını ve bölgede de aşiret ilişkileri geliştirerek destek aradığını kaydeden Şirinocak, "Bölgede artık CHP geçmişin sağ, feodal ağalarına, aşiret reislerine umut bağladı. Artık kel göründü" diye belirtti.

'YÜKSELİŞİ GÖREN İKTİDAR PROVOKASYONLARA GİRİŞİYOR'

İktidardan uzaklaşmak üzere olan AKP'nin HDP'nin yükselişinden korkmaya başladığını ve bu nedenle Ağrı gibi provokasyonlara giriştiğini sile getiren Şirinocak, "İktidar, HDP'nin yükselişini gördükçe artık bu ülkede seçime doğru provokasyonların peşinde, kardeşlik duygularının yitirilmesinin peşinde. Yine kan akmasının peşinde. HDP'ye bu konuda büyük görevler düşüyor" dedi.

'TÜRKİYE KATMANLARININ UMUDU HDP'DİR'

Haziran'da gerçekleşecek olan seçimlerde umudun HDP olduğunu söyleyen Şirinocak, ana muhalefet partisinin artık HDP olacağına dikkat çekerek, "Türkiye halklarının, demokratların, muhafazakârların, gençlerin, kadınların, tüm etnik yapıların ve tüm Türkiye katmanlarının umudu HDP'dir. Seçimden sonra Türkiye'deki siyasal denge değişecektir. HDP halkın umudu olacak ve ana muhalefet partisi konumuna gelecektir. Sadece barajı aşmakla kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

Yasin KOBULAN / DİHA