ANKARA - CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, anadilde eğitim talebine ilişkin, "Açıklıkla söylüyorum; CHP'nin dil konusundaki önerisi şudur; 'Eğitim dili Türkçe'dir. Anadili Türkçe olmayan öğrenciler zorunlu Türkçe eğitiminin yanı sıra kendi dillerini öğrenmek ve kullanmak hakkına sahiptir. Devlet bu hakkı etkili bir şekilde kullanılması için gerekli tedbirleri alır, nokta" dedi. 

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Koç, Türkiye'nin eğitim alanında çok ciddi bir karanlığa sürüklenir durumda olduğunu belirterek, "Siz çağdaş bir eğitim sistemini bir karanlığa, bir bağnazlığa dönüştüren sistemin taşlarını döşerseniz gelecek kuşaklar farklı yerlerin militanı olma yönünde bir kuşak olarak yol alacaktır. Bu durum Türkiye'nin geleceği açısından bir felakettir. Uyarıyoruz; eğitim sistemindeki bu karartma Türkiye'de yakın dönemde ciddi bir ulusal güvenlik sorunu oluşturacaktır. Okullarda küçücük, körpecik beyinlere "öldürmek, kurşunlama, cihada gitme' bir takım öğretilerle girilirse bunun sonu nereye varır, bunu bu ülkede yaşayan herkesin sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor" dedi.

PAKET VE SURİYE ELEŞTİRİSİ

Koç, "Demokratikleşme paketine" ilişkin ise, muhalefetin hiçbir bilgisi olmadığını ifade ederek, "Siyaset kurumunun, iktidar partisi de dahil kendi içindeki üç-beş kişi dışında net bir bilgileri yok. Kimseye danışılmadan, tartışılmadan, kapalı toplantılarda meşruiyet dışı taraflarla pazarlık edildiği kuşkusu açık seçik ortada olan bir paketten bahsediyoruz" dedi.

Pakette, demokrasinin, katılımcılığın, çoğulculuğun olmadığını ifade eden Koç, "Kocaman bir samimiyetsizlik, ürkeklik, aynı zamanda kişisel hesapların yattığı koca bir aymazlık, gördüğümüz tablo bu. Özeti, seçimlere kadar sürdürülmesi gereken bir demokratlık gömleği giymek" diye konuştu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'ye ilişkin, "Türkiye hiçbir zaman savaş çağrısı yapmadı" açıklamasını da "pişkinlik" olarak değerlendiren Koç, "Sen bir iki hafta savaş tamtamı çal en yüksek perdeden, en yüksek frekanstan çığırtkanlığını yap, süreç başka bir boyuta gittiğinde, aklı selim diplomasi öne çıktığında, "biz hiçbir zaman savaş çağrısı yapmadık' deme pişkinliğini gösteren bir Dışişleri Bakanı. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin" diye konuştu.

'EĞİTİM DİLİ TÜRKÇEDİR'

Koç, "Çok merak ediliyor, CHP ne söyledi, ne bitti? Açıklıkla söylüyorum; CHP'nin dil konusundaki önerisi şudur; Eğitim dili Türkçedir. Anadili Türkçe olmayan öğrenciler zorunlu Türkçe eğitiminin yanı sıra kendi dillerini öğrenmek ve kullanmak hakkına sahiptir. Devlet bu hakkı etkili bir şekilde kullanılması için gerekli tedbirleri alır, nokta" dedi.

Anayasa masasında samimiyet olmadığını, AKP'nin masadan kaçmak için fırsat aradığını söyleyen Koç, "Burada ana özne CHP, CHP'li milletvekillerinin tartışmaları değil. Burada ana tartışma AKP'nin kendi ihtiyacına binaen takındığını tavrın saklanmasıdır, gizlenme gayretidir" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, BDP'nin yeni Anayasa çalışmaları üzerinden CHP'ye yönelik eleştirilerinin sorulması üzerine, "Önce silahın, terörün şantajı altında siyaset yapma alışkanlığından vazgeçsinler" dedi.

Koç, BDP'nin Kürt milletvekillerine yönelik çağrısının hatırlatılması üzerine de, "Böyle bir çağrının Türkiye'nin bugün içinde yaşadığı tartışmalar katkı getirebileceğini umuyor musunuz? Sürekli bir etnik temel, etnik inanç kökeninde bir ayrışmayı çağrıştıran çağrılar" diye belirtti. (Yüksekova Haber)