CHP’nin Meclis Başkanlığı adayının Deniz Baykal olduğu açıklandı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Baykal’ı Meclis’teki makamında ziyaret edecek.

Bu arada 25. Dönem Meclis Başkanı seçim turları 30 Haziran Salı ve 1 Temmuz Çarşamba günleri yapılacak. Baykal ayrıca Meclis Başkanı seçim sonuçları belirlenene kadar da geçici meclis başkanı olarak göre yapacak.

DÖRT TUR

Meclis Başkanı adayları bugünden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanı’na başvuracak.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak.

30 Haziran’da gerçekleşecek ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367) aranacak.

Bu oranlar sağlanamazsa 1 Temmuz’daki üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için aynı gün dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olacak.

Her partinin kendi içinden çıkan adayı desteklemesi halinde 258 milletvekili bulunan AK Parti, 132 milletvekili bulunan CHP ve 80’er milletvekili bulunan MHP ve HDP’nin sandalye sayıları ilk üç turda sonuç almalarına yetmiyor. Vekil sayılarına göre dördüncü turda AK Parti ve CHP’nin desteklediği iki aday yarışması beklenebilir. Dördüncü turda en çok vekilliğe sahip AK Parti’nin destek verdiği adayın seçilmesi olası.

İç tüzüğe göre Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç  yıldır.

ADAYLAR

Meclis Başkanı adaylarını şimdiye dek yalnızca HDP açıkladı. HDP’nin adayı Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat.

AK Parti ve MHP ise adaylarını henüz açıklamadı. (Kaynak: imctv)