CHP'nin iki gün sürecek 36. Olağan Kurultayı başladı. Kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi, ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek. Kurultay için 10 binin üzerinde kişiye davet gönderildi. AK Parti ise CHP Kurultayı'na temsilci göndermeme kararı aldı.

11.25 KURULTAY BAŞKANLIĞI'NA YILMAZ BÜYÜKERŞEN SEÇİLDİ

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, oy birliğiyle Divan Başkanı seçildi.

11.15 KILIÇDAROĞLU: İSTEDİĞİNİZ KADAR BASKI KURUN, ASLA DÖNMEYECEĞİZ

Kurultayın açılış konuşmasını yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "İki değerli yoldaşımız aramızda yok, bunlardan biri önceki genel başkanımız Deniz Baykal ve milletvekilimiz Enis Berberoğlu.Berberoğlu, hakkın, hukukun ve adaletin olmadığı ülkede, hiçbir somut gerekçe gösterilmeden içeride tutulmaktadır. Bütün yol arkadaşlarımın selamını gönderiyorum. Enis Berberoğlu'nun tutuklanma gerekçesi hiçbir belgeye dayanmayan belgeyle içeride. Onu tutuklayanlar şu an içeride. Terör örgütlerinin bildiği nasıl devlet sırrı olur. İstediğiniz kadar baskı kurun. Biz bildiğimiz yoldan asla dönmeyeceğiz. Çünkü biz, Kuvayı Milliyeciyiz" diye konuştu.

11.00 İNCE VE KILIÇDAROĞLU YAN YANA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve aday adayı Muharrem İnce, salonda yan yana oturdu.

​10.45 CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, AK Parti'nin kurultaya temsilci göndermemesini eleştirdi. Habertürk TV'ye konuşan Bingöl, "Her fırsatta milli birlikten bahsediliyor. Gün bugün değil mi, gelin o zaman" dedi.

10.00 CHP'nin 36. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu'nda başladı.

​9.30 AK PARTİ'DEN TEMSİLCİ GÖNDERMEME KARARI

Kurultay için 10 binin üzerinde kişiye davet gönderildi. Davetiye gönderilen isimler arasında, sanatçılar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, diplomatlar ve eski siyasetçiler de bulunuyor.

AK Parti, CHP Kurultayı’na temsilci göndermeme kararı aldı.

KURULTAYIN TEMASI 'ADALET VE CESARET'

Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayın ana teması, 'Adalet ve Cesaret' olarak belirlendi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun üç rakibi var. Kuruluşundan bugüne 35 olağan ve 18 olağanüstü kurultay yapan CHP'de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten Kılıçdaroğlu'na kadar 7 genel başkan görev yaptı.

Kulislerin hareketlendiği PM için CHP milletvekillerinin büyük kısmının aday olması beklenirken, toplam aday sayısının 500'ü geçeceği tahmin ediliyor.

Genellikle 'çarşaf liste'nin tercih edildiği kurultaylarda, 52 PM üyesi doğrudan delege tarafından seçiliyor. Genel Başkan tarafından Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için gösterilen 8 isim de doğrudan PM'ye giriyor.

ENİS BERBEROĞLU İÇİN İMZA KAMPANYASI

Tarihi bir kurultay gerçekleştireceklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, tutuklu İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nu da unutmadıklarını söyledi.

Kurultayda 'Enis Berberoğlu'na özgürlük' kampanyası başlatacaklarını ve salonda imza toplayacaklarını belirten Bingöl, Berberoğlu'nun Parti Meclisi'nin 'onur üyesi' olması için önerge verileceğini bildirdi.

ETKİNLİKLERİN TAMAMI İPTAL EDİLDİ

Kurultayın sakin bir ortamda geçeceğini aktaran Bingöl, provokatif eylemlere izin vermeyeceklerini, bunun için gerekli tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Bingöl, "Kritik bir süreçten geçiyoruz. Şehitlerimizin olduğu ortamda, kurultaya coşku katacak etkinliklerin tamamını iptal ettik" dedi.

Tekin Bingöl, kurultay için bir şarkı hazırlandığını ancak onun da kullanılmayacağını ifade etti.

KURULTAYDA DÖRT ADAY VAR

CHP'de şimdiye kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıkladı.

Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin toplam delegenin yüzde 10'unun imzasını alması gerekiyor.

Buna göre aday adaylarının 126 delegenin imzasıyla başkanlığa aday olabilecek.

SEKİZ YILDIR PARTİNİN LİDERİ

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da seçilmişti.

Bu tarihten itibaren, 18-19 Aralık 2010, 26 Şubat 2012, 27 Şubat 2012 ve 5-6 Eylül 2014'te olağanüstü, 17-18 Temmuz 2012 ve 16-17 Ocak 2016'da olağan kurultaylar gören Kılıçdaroğlu, şimdi 36. Olağan Kurultay'a hazırlanıyor.

Bir sürpriz yaşanmazsa seçilmesine kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu'nun hem PM'de hem de MYK'da önemli oranda değişikliğe gitmesi bekleniyor.

Kaynak: Sputnik