CHP, yaklaşık 760.000 üyesiyle 41 il ve 45 seçim bölgesinde hakim gözetiminde önseçimler için bugün sandığa gidecek.

Yaklaşık 760.000 CHP’li, 7 Haziran’da seçmenden oy isteyecek milletvekillerinin önemli bir bölümünü belirleyecek. İstanbul ve Ankara’nın da olduğu 41 ilde yapılacak önseçimle birlikte CHP’nin milletvekili adaylarının büyük bir bölümü netleşmiş olacak.

Önseçimin ardından Kılıçdaroğlu, Genel Merkez kontenjanı için bazı sıraların boş bırakıldığı Ankara, Antalya, Aydın, İstanbul ve İzmir için aday tespitine başlayacak. Aralarında Eskişehir, Diyarbakır ve Yalova’nın da olduğu 30 ilin milletvekili listeleri ise tümüyle Genel Merkez tarafından belirlenecek.

CHP, geçtiğimiz haftalarda önseçim yerine eğilim yoklaması yaptığı 10 ilin milletvekili adaylarını belirlemişti.

İZMİR: Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da 2015 Genel Seçimleri için yarın İzmir 2’nci Bölge’den önseçime girecek. Bölgesinde 80 aday adayı ile yarışacak olan Kılıçdaroğlu, seçimlerden ilk sıradan çıkmaya çalışacak. Kılıçdaroğlu seçmeni etkilememek için kente gitmesi beklenmiyor.

İSTANBUL: Yaklaşık 230.000 CHP üyesinin üç seçim bölgesinde sandığa gideceği İstanbul’da ise olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. İstanbul 1’inci Bölge’deki önseçim mücadelesinde mevcut milletvekilleri arasında Osman Korutürk, Kadir Gökmen Öğüt ve Mahmut Tanal’ın isimleri öne çıkıyor. İstanbul 2’nci bölgede ise Melda Onur ve Aykut Erdoğdu, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e karşı listede ilk sıralarda yer almaya çalışacak. İstanbul 3’üncü bölgenin favori isminin ise Denizli Milletvekili İlhan Cihaner olduğu belirtiliyor.

ANTALYA: Antalya’da 97 milletvekili adayı adayı yarışacak. Kılıçdaroğlu’nun “kontenjan” teklifini kabul etmeyen eski Genel Başkan Deniz Baykal da önseçime girecek. CHP’nin önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın da önseçim yarışına giren aday adaylarından. Antalya’da bölge televizyonu sahibi olan Ahmet Oruçoğlu da CHP’den milletvekili adayı olmak için önseçime giriyor.

AFYON: Yarın 11 milletvekili aday adayı ön seçime giriyor. Bunlardan biri mevcut milletvekili Ahmet Toptaş, diğeri ise Halil Ünlütepe.

KÜTAHYA: 4 milletvekili çıkaran Kütahya’da CHP 30 yıldır milletvekili çıkartamıyor. Kütahya’dan CHP aday adayı olarak 5 müracaat var.

KONYA: CHP’nin ön seçim kararı aldığı illerden biri olan Konya’da teşkilatlarda önseçim hareketliliği yaşanıyor. 28 aday adayı başvuru yaptı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, önseçim kararının alınmasının ardından aday adayı olmadı.

SİVAS: Sivas’ta 14 aday adayı CHP milletvekilliği için yarışıyor. Sivas’ta 9.500 parti üyesi 29 Mart’ta milletvekili adayını belirlemek için sandığa gidecek. Sivas CHP İl Başkanı Ahmet Turan Temel önseçimin partinin tabanını hareketlendirdiğini belirttiği açıklamasında, “Önseçim partimizi güçlendirecektir, bunun genel seçim sonucuna da yansıyacağından ümitliyim” dedi.

AMASYA: Amasya’da 8 aday adayı yarışacak. Mevcut milletvekili Ramis Topal, Arife Serpil Saraçoğlu, Mustafa Tuncer, Tevhide İlkim Arpacıoğlu, Hüseyin Acar, Ali Özdemiroğlu, Sertap Kurban ve Devrim Ersoy milletvekili adaylığı için yarışıyor.

ÇORUM: Çorum’da 12.000 partilinin oy kullanacağı ön seçimde 9 aday adayı yarışacak. Partililer pusulada en az 2, en fazla 4 aday adayını işaretleyebilecek. Önseçimde mevcut milletvekili Tufan Köse, Muharrem Bozdoğan, eski İl Başkanı Cengiz Atlas, Saim Topgül, Dinçer Solmaz, Turgut İlgü, Halis Durkaya, Ulaş Yıldırım ve Nejdet Sülünoğlu ilk 4 için mücadele edecekler.

ARTVİN: Artvin’de mevcut Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın dışında Arhavi İlçe Başkanı Musa Ulutaş, Oya Arkadaş, Hesbi Uğur Topaloğlu, Mehmet Naci Köroğlu, Turhan Tantoğlu ve Yusuf Kurt aday adaylığı için başvuruda bulundu.

TRABZON: 6 milletvekili çıkaran Trabzon’da mevcut CHP Milletvekili Volkan Canalioğlu dışında 17 kişi adaylık başvurusunda bulundu. Canalioğlu için kontenjan uygulaması örgütte tepkilere neden olurken, 17 Mart’ta il ve ilçe başkanları, kadın ve gençlik Kolları yöneticileri istifa etti, 17 aday da adaylıktan çekildi.

RİZE: CHP’nin en çok zorlandığı illerden birisi olan Rize, aynı zamanda eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın seçim bölgesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi. CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya, Yalova’da yaşayan işadamı Selçuk Tuzcu’nun da aralarında bulunduğu 5 aday yarışacak. Önseçim teşkilatları ve tabanı hareketlendirirken, pazar günü çıkacak sonuç uzun süredir CHP’nin milletvekili çıkaramadığı Rize’de 7 Haziran genel seçimleri için de belirleyici olacak.

GİRESUN: Yarışa mevcut milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu’nun da katılacağı Giresun’daki önseçimlerde Sevgi Utgu Güngör, İbrahim Akgün, Bülent Yener Bektaşoğlu, Eyüp Çiftci, Basri Güngör, Mehmet Niyazi Hotmanoğlu, Dursun Karahasan, eski il başkanı ve eski Milletvekillerinden Eşref Karaibrahim, Rüştü Kurt, Nilay Pınar aday olabilmek için yarışacak.

ORDU: Ordu’da 18 aday adayının yarışacağı seçimde 6 isim milletvekili adaylığı için isim sıralaması da ortaya çıkmış olacak.

SAMSUN: Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ve İhsan Kalkavan bu seçimde Samsun’dan milletvekili adaylığı başvurusu yapmadı. Koç, 7 Haziran Seçimleri için Ankara 1. Bölgeden kontenjan adayı olurken; İhsan Kalkavan ise sağlık sorunları nedeniyle aday olmadı.

SİNOP: Aynı zamanda CHP Grup Başkanvekili olan Sinop Milletvekili Engin Altay, bu seçimlerde Sinop’tan değil İstanbul’dan bölge tercihi yapmadan kontenjan adaylığı için başvuruda bulundu.

Önseçime giren diğer milletvekilleri ise; Afyon’da Ahmet Toptaş, Amasya’da Ramis Topal, Aydın’da Metin Lütfi Baydar, Balıkesir’de Haluk Ahmet Gümüş, Ayşe Nedret Akova ve Namık Havutça, Bolu’da Tanju Özcan, Burdur’da Ramazan Kerim Özkan, Çanakkale’de Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, Çorum’da Tufan Köse, Denizli’de Adnan Keskin, Edirne’de Kemal Değirmendereli, Erzincan’da Muharrem Işık, Giresun’da Selahattin Karaahmetoğlu, Kırklareli’nde Turgut Dibek, Manisa’da Özgür Özel, Sakine Öz ve Hasan Ören, Niğde’de Doğan Şafak, Ordu’da İdris Yıldız, Sivas’ta Malik Ecder Özdemir ve Uşak’ta Dilek Akagün Yılmaz.

(ZETE)