Tendürek Dağı'nda askerin helikopterden açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren canlı kalkan Cezmi Budak binlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.

Törende konuşan Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, ‘Sizin 10 Nisan gecesi gerilla alanlarında ne işiniz vardı? Hangi tehdit, hangi durum oluşmuş da siz o alanda operasyon yapıyorsunuz?’ diye sordu.

Tendürek Dağı'nda operasyona çıkan askerlere karşı canlı kalkan olan ve Kobra tipi helikopterden açılan ateş sonucu yaşamını yitiren HDP Diyadin İlçe eski Eş Başkanı Cezmi Budak'ın cenazesi, Erzurum Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsinin ardından memleketi Diyadin'e getirildi.

Diyadin yol ayrımında yüzlerce araçlık konvoy eşliğinde karşılanan cenaze, Budak'ın ilçe merkezindeki evine getirildi. Cenazenin eve getirilmesi ile Budak'ın ailesi, eşi ve 6 çocuğu gözyaşlarına boğuldu. Ağıtların yakıldığı törene katılan binlerce kişi de gözyaşlarını tutamadı.


Dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından Budak'ın tabutu omuzlara alınarak sloganlar eşliğinde İlçe Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. Kitle, "PKK intikam", "Şehîd namirin", "Katil Erdoğan", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarıyla mezarlığa vardı.

Törene, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Ağrı Belediyesi eş başkanları Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay, ilçe belediye eş başkanları, DBP ve HDP yöneticileri, ilçe ve çevre kentlerden gelen halkın yanı sıra esnafın tamamı da kepenklerini kapatarak törene dahil oldu.


SIRRI SAKIK: KÜRT HALKININ KANI DEVLETİN ELİNDE

Budak'ın cenazesi, dualar eşliğinde toprağa verildikten sonra söz alan Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık, "Kürt halkının kanı bir kez daha devletin ellerindedir" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasına tepki gösteren Sakık, "Genelkurmay seçim baskısı olacağını, bunu engellemek için askerin orada olacağını açıklıyor. İnsanda biraz vicdan olur, ortada daha bir seçim havası dahi yok. Bizim bu şekilde gelecek oylara da ihtiyacımız yok zaten. Bu insanların hepsi size canlı kalkan oldu. Teşekkür etmeleri gerekirken, yaptıkları açıklamaları gördünüz. Biz oy uğruna, iktidar uğruna çocuklarımızı size yedirmeyiz. Biz barışın bu topraklarda hayat bulması için buradayız" dedi.

YÜKSEK: GERİLLA ALANLARINDA NE İŞİNİZ VAR

"Cezmi kardeşimiz barış şehididir" diyerek konuşmasına başlayan Kamuran Yüksek ise, şöyle devam etti:

"AKP hükümeti iktidarının korumak için, Recep Tayyip Erdoğan sarayında rahatça kalmak için provokasyon ve savaş oyunları içinde olduğunu defalarca anlatmaya çalıştık. İçişleri Bakanı'na da anlattık. Ellerimiz de belgeler, bilgiler, raporlar ve duyumlar var. 10 Nisan gecesi 250 asker, 15 subay gözetiminde ve özel harekat timlerinin de desteği ile gerilla alanlarına sızma gerçekleştirdi. Sizin 10 Nisan gecesi gerilla alanlarında ne işiniz vardı? Hangi tehdit, hangi durum oluşmuş da siz o alanda operasyon yapıyorsunuz? 15 askeri ise bizzat gerillanın üslenme alanına indiriyorlar. Cezmi kardeşimiz ve bir gerilla kardeşimizi orada şehit ediyorlar. Orada yaşanan çatışmada 8 asker yaralanıyor. Akşama kadar orada bekletiliyor. O askerleri orada ölümden kurtaran Diyadin'den giden sivil halktır. Mevzilerde duruyorlar. Askerlerin bu konuda yaptığı açıklamalar var. Video görüntüler var. Ölüme gönderilen 15 askerin açıklamaları var. AKP hükümeti ve Erdoğan'ın planladığı bu sabah 15 askerin cenazesinin Türkiye'nin değişik illerine göndermekti. Resmen, açıkça, alenen planlanan budur."

'BÜYÜK BİR PROVOKASYON ÖNLENDİ'

Hedeflenen 15 askerin öldürülmesi olduğunun altını çizen Yüksek, "Onları ölüme gönderen, yaralandıktan sonra yüzüstü bırakan AKP hükümeti ve ordusudur. Onları oradan kurtaran ise Ağrı halkımızdır. Büyük bir provokasyonu önlemiştir. Yoksa Türkiye sabah uyandığında birçok askerin, sivil kardeşimizin ve gerillanın ölümüne uyanabilirdi. Bunu önleyen gerillanın duyarlılığı, tuzağa düşmemesidir. Asker ve valinin tüm yasaklarına rağmen oraya can siperane giren ölüm mevzilerine giren Ağrı ve Diyadin halkıdır. Durum budur. Tüm kamuoyu bu gerçekleri bilmelidir" dedi.

TAZİYEYE GİDENLERE GAZ BOMBASI

Konuşmaların ardından Budak'ın eşi ve çocukları mezar başında gözyaşı döktü. Budak'ın oğlunun, mezardan aldığı bir avuç toprağı ağzına götürmesi duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Törenin ardından kitle sloganlar eşliğinde Ketenpınar Mahallesi'ndeki taziye evine geçti. Kitle içinden bazı çocukların İlçe Jandarma Komutanlığı binasına taş atarken, askerler de taziye evine giden kitleye gaz bombalarıyla saldırdı. (ANF)