Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği / Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi, (CİSST/TCPS) Nisan ayı 2016 faaliyet raporunu açıkladı. Raporda Poyraz Ali bebek ve cezaevlerinde büyümeye mahkûm edilen 0-6 yaş arası çocuklar dikkat çekti.

HDP Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, hapishanelerde anneleriyle birlikte kalan bebeklerin yaşadığı sorunlara ilişkin araştırma önergesi verdi. Konuyla ilgili CHP İstanbul milletvekili Onursal Adıgüzel tarafından da TBMM Başkanlığına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteği ile soru önergesi verildi.

Önergede, “Her ne kadar annesi ile birlikte cezaevinde kalan ‘atipik otizmli’ Poyraz Ali ile Türkiye’nin gündemine gelse de, Türkiye’de cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan 0-6 yaş arası 500’den fazla çocuk olduğu bilinmektedir” denildi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının cezaevlerindeki çocuklara yönelik çeşitli yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğuna vurgu yaptığı hatırlatılarak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yazılı olarak yanıtlaması için şu sorular soruldu:

- Var olan mevzuata göre 0-6 yaş çocuğu ile cezaevinde tutulan siyasi hükümlüler denetimli serbestlikten yararlanamamaktadır. Mevcut mevzuat sebebiyle oluşan bu ayrımcılığın ortadan kaldırılması için siyasi hükümlülerin de denetimli serbestlikten faydalanmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

-Mevcut mevzuatta bulunan ‘’Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar’’ kısmında bulunan denetimli serbestlik sürelerinin 0-6 yaş çocuğu ile cezaevinde bulunan hükümleri kapsayacak şekilde uzatılmasına yönelik bir çalışma var mıdır?

-5275 sayılı Kanunun, ‘Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar ile kısa süreli hapis cezalarının özel infaz şekilleri’ başlıklı 109’uncu ve 110’uncu maddelerinde 0-6 yaş çocuğu olan kadınlara özgü bir düzenleme yapılmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? (Giray Poyraz / Demokrat Haber)