Ceylanpınar’da seçimin ardından sonuçlara hile ve tehdit karıştığı iddiası üzerine BDP’nin yaptığı itirazın reddedilmesi ardından yaşanan gerginlik sürüyor.

Günlerdir çatışmaların yaşandığı ve 'OHAL’in uygulandığı Ceylanpınar’da BDP ve HDP'liler basın açıklaması yaptı. HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, BDP Milletvekili İbrahim Binici, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, PM Üyesi Sait Üçlü'nün de katıldığı açıklama, polis ablukasındaki BDP ilçe binasının önünde yapıldı.

Ceylanpınar'da özel bir hukuk uygulandığını söyleyen Ayhan, Ceylanpınar Kaymakamlığı’nın 1 Nisan günü almış olduğu bir aylık her tür gösteri ve açıklama yasağına dikkat çekerek, "Kent polis ve asker ablukasına alınmış. Bunların nedeni halkın iradesine yönelik yapılan hile ve sahtekarlıklara karşı halkın demokratik hakkını kullanmasına engel olmaktır” dedi.

Ayhan, “Halkın iradesinin açığa çıkması doğrultusunda yaptığımız girişimler reddedildi. Bu AKP eliyle uygulanan devlet politikasının sonucudur. Ceylanpınar'ı partimize ve halkımıza kapatmak istiyorlar" diye ekledi.

BDP'nin Urfa'da oylarını yüzde yüzden fazla artırarak başarılı olduğunu vurgulayan Ayhan, "Ancak AKP bu başarımıza yöneldi. Halkın iradesini hiçe sayan, yok sayan bir tutum içindedir. Halkımız Urfa ve ilçelerinde iradelerine sahip çıkmak istiyor. AKP bir yandan çözümden, normalleşmeden bahsederken, diğer yandan sıkıyönetim uygulamaları ile yönetmek istiyor. Biz bunları kesinlikle kabul etmiyor ve mücadelesini yürüteceğimiz söylüyoruz" şeklinde konuştu.

"SALDIRILAR ROJAVA’DAN BAĞIMSIZ DEĞİL"

BDP’li Ayhan, Ceylanpınar'ın savaş ertesini andırdığını belirterek,  insanların yaralandığını, gözaltıların olduğunu, her tarafın asker ve polis tarafından ablukaya alındığını ifade etti. 

Ayhan, "Uygulanan politikalar Rojava politikalarından bağımsız değildir. Ceylanpınar çetelerin üssüne çevrilmek isteniyor. Halkımız duyarlı olacak ve iradesine sahip çıkacaktır" dedi. 

BEŞTAŞ: BU SIKIYÖNETİM UYGULAMASIDIR

Meral Danış Beştaş ise, Ceylanpınar'da resmen sıkıyönetim ilan edildiğini kaydederek, kent içinde konumlandırılan askerlere dikkat çekti. Beştaş, "Asker kırsalda görev yapar, ancak Ceylanpınar'da belediye binasında ve diğer alanlarda görev yapıyor. Bu sıkıyönetim uygulamasıdır. Kaymakamlıkta sıkıyönetimi resmen ilan etti" ifadelerini kullandı.

"BU SORUN AİHM’E KADAR GİDER"

AKP iktidarının sürekli demokratikleşmeden ve halkın iradesinden bahsettiğini söyleyen Beştaş, şöyle konuştu: "Kendisinin olan halkın iradesi, ancak bizimki halkın iradesi olarak görülmüyor. Bizim irademiz üzerinde her tür hakkı kendisinde görüyor. Ceylanpınar'da iptal edilen oylar, açık oy kullanma, yakılan oylar, toplu oy kullanma, birçok oy için atılan tek elden çıkmış imza gerçekleşmiş. Bu haklı gerekçeler ile yaptığımız itirazlar reddedildi. Aynı gerekçeler ile AKP nereye müracaat ettiyse itirazları değerlendirilmeye alındı, ancak bizim hukukun zorunlu kıldığı gerekçelerimiz yok sayıldı. Biz anlıyoruz ki, bu AKP Genel Merkezi tarafından belirlenen bir uygulama. İlçeleri ve illeri aşan bir politikadır.”

Beştaş, ilçe seçim kurulunun reddettiği yeniden sayım ve seçimin iptali müracaatlarını, il seçim kuruluna, olmazsa yüksek seçim kuruluna götüreceklerini ifade ederek, "Orası da reddetse Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Orası da olmaz ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracaat ederek Ceylanpınarlıların iradesinin açığa çıkmasını sağlayacağız" diye belirtti. (ANF)