Çerçeve Yasa” olarak bilinen ve 6 maddeden oluşan tasarının ilk iki maddesi kabul edildi.

Meclis Genel kurulunda, kamuoyunda “Çerçeve Yasa” olarak bilinen ve 6 maddeden oluşan “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı”nın ilk iki maddesi kabul edildi.

Hükümet adına açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, açıklamaların ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Atalay, süreci Türkiye’nin kendisinin yürüttüğünü vurgulayarak, uluslararası bir aracının olmadığını söyledi. Kendilerinin direkt görüştüğünü, yöntemlerinin bu olduğunu vurgulayan Atalay, “Uluslararası bir mekanizmayı bu çalışmalarda devreye koymadık, koymayacağız” dedi.

Atalay, silahların bırakılıp bırakılmayacağının sorulması üzerine, “Bu yasadan sonra bunları çalışacağız. Sorduğunuz soruların cevabını bilsek bu yasaya gerek kalmazdı” yanıtını verdi.

Atalay, önlerinde eylem planı veya yol haritası gibi bir hazırlanmış bir şeyin olmadığını buna ilişkin çalıştıklarını söyledi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) sıralarından gelen “Yalan söylüyorsunuz” sözlerine Atalay, “Çok şeyi göze alırız ama yalan söylemeyiz. Yalan hiç yapmayacağımız bir şeydir. Biz çok açık konuşan, yapacağını açık yapan, riskleri alan, cesaret gösteren ve mertçe ‘şunu yapıyoruz’ diyoruz. Bir ülkenin bölünmesinin bu kadar kolay konuşulmasına hayretler ediyorum. Sanki sadece bu milletin bütünlüğünü birileri düşünüyormuş gibi bunlar üzücü şeyler”  dedi.

Atalay’ın konuşmasının ardından tasarının “amaç ve kapsam” başlıklı birinci maddesi ile “uygulama, izleme ve koordinasyon” başlıklı ikinci maddeleri yapılan oylamada kabul edildi.