BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile İsviçre’nin Cenevre kentindeki BM Merkezinde bir araya geldi.

Yaklaşık 4.5 saat süren üçlü görüşme ardından açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban, iki ay önce New York’ta liderlerle yaptığı görüşmede Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki çalışmaların hız kaybetmeye başladığını ve taraflardan sorunun çözümü yönünde çalışmalarını hızlandırmalarını istediğini söylediğini belirtti. Kasım ayındaki son görüşmeden bu yana ilerleme olduğunu söyleyen Ban Ki-mun, bugünkü görüşmelerin ardından 2 liderin birlikte çalışmaya devam edeceğinin açık olduğunu belirtti.

Görüşmede, müzakere masasındaki birçok konunun konuşulduğunu vurgulayan BM Genel Sekreteri, iki liderin gelecek haftalarda görüşmelerini yoğunlaştırarak devam ettirme konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

KIBRIS’IN YENİDEN BİRLEŞMESİ YÖNÜNDE AÇIK BİR GÖSTERGE

Ban Ki-mun, Kıbrıs’ta her iki tarafta yapılan kamuoyu yoklamalarının, toplumların artık daha fazla konuşma değil, çözüm istediklerini ortaya koyduğunu söyleyerek, "Bugün liderlerin attığı adımları memnuniyetle karşılıyorum. Bu Kıbrıs’ın bir an önce yeniden birleşmesi yönünde açık bir gösterge. Şubat ayı sonunda BMGK’ya Kıbrıs görüşmelerinde gelinen noktaya ilişkin bir rapor sunacağım ve bu zamana kadar görüşmelerdeki olumlu havanın sürmesini umuyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’la gerçekleştirdiği bugünkü görüşmede yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi ve AB konularında sağlanan ilerlemeden memnun olduğunu, diğer özlü meselelerde de görüş alışverişinde bulunduklarını, bu konularda da liderden ilerleme sağlamalarını beklediklerini, bugünkü görüşmenin oldukça yararlı geçtiğini belirtti.

Müzakerelerde net bir ilerleme sağlanmasını istediklerini, bu nedenle liderlerle New York üçlü görüşmesi sonrasında görüşmeleri yoğunlaştırmak ve kalan ayrılık noktalarını çözmek için çalışmaları ve ardından Cenevre’de yeni bir görüşme gerçekleştirmeleri konusunda mutabık kaldıklarını hatırlatan Ban, Kıbrıs müzakerelerinin ivme kazanmasını ve hala zaman ve siyasi fırsat varken iki tarafın çözüme ulaşmaları için bu müzakerelere güç verilmesi, desteklenmesi gerektiğini söyledi.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI SÜRÜYOR


İki taraf arasında ciddi görüş ayrılıklarının devam ettiğini, ancak iki liderin iki ortak olarak çözüm hedefi yönünde birlikte çalışma niyetini dile getirdiğini bildiren Ban, üçlü görüşmede iki liderin, ileriki haftalarda devam eden uzlaşmazlık noktalarını gidermek için “pratik bir plan” hazırlamak üzere kendi aralarındaki görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldıklarını bildirdi.

BM'nin Ada’daki müzakerelere “Kıbrıslılar tarafından yönetilen süreç olarak” saygı gösterdiğini kaydeden Ban, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yüzden iki tarafın sorumluluklarını üstlenerek bu süreci çözüme doğru götürmelerini bekliyoruz. Kıbrıs halkı ve uluslararası toplum bir çözüm istiyor. Liderlerin de bugünkü görüşmemiz temelinde bunu anladıklarına inanıyorum. Bugünkü toplantının sürece yeniden ivme kazandırmaya yardımcı olduğunu umuyorum."

HAFTA SONU İSTANBUL’DA KONFERANS VAR

Kıbrıs Sorunu’nun çözümünde yoğunlaşan temaslara paralel İstanbul’da da bu hafta sonu önemli konuşmacıların yer aldığı ve herkesin katılımına açık bir konferans düzenleniyor.

İstanbul KIBES (Kıbrıslılar Bilim, Eğitim, Sağlık ve Dayanışma Derneği) ve Eşitlik ve Demokrasi Partisi tarafından düzenlenen konferansta sorunun bütün taraflarının, temsilcileri aracılığıyla görüşlerini ortaya koymaları için ortak zemin yaratılırken, kritik Cenevre görüşmelerinin sonuçları ve Kıbrıs’ın geleceği hakkında güncel değerlendirmelerin de yapılması ve diyalogun geliştirilmesi için bir fırsat yaratılması hedeflenmekte.

 “Kıbrıs Sorunu ve Çözüm Önerileri” başlıklı konferansın programı şöyle:

Düzenleyenler: EDP ve İstanbul KIBES

Tarih: 29 Ocak 2011 Cumartesi, Saat: 10.00 - 18.30

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu Konferans Salonu
(Kuştepe Mah. İnönü Cad. No.28 Kuştepe, Şişli )

 

Açış Konuşması: Ziya Halis - EDP Genel Başkanı (10.00 - 10.15)

Sunuş konuşmaları:

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofiyas’ın Temsilcisi (10.15 - 10.35)

Doç. Dr. Murat Tüzünkan (Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu Üyesi - Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi) (10.35 - 10.55)

 

1. Oturum: KIBRISLILAR ÇÖZÜMÜ TARTIŞIYOR (11.00 - 12.45)

Moderatör: Erdal Güven (Gazeteci - Yazar)

Ferdi Sabit SOYER - Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) - Birleşik Güçler - Genel Başkanı

AKEL (Emekçi Halkın İlerici Partisi) Temsilcisi

Mehmet Çakıcı - Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı

DİSİ (Rum Demokratik Seferberlik Partisi) Temsilcisi

İzzet İzcan - Birleşik Kıbrıs Partisi ( BKP) Genel Başkanı

Murat Kanatlı - Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu Sekreteri

 

Ara: Öğle Yemeği ( 12.45 - 13.45)

 

2. Oturum: SİYASET VE KIBRIS ( 13.45 - 16.00)

Moderatör: Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek (Kıbrıs Üniversitesi)

PASOK Temsilcisi

AKP Temsilcisi

KKE Temsilcisi 

CHP Temsilcisi

Dr. Mustafa Mustafa - Synaspimos (Sİ.Rİ.ZA.) - Eski Milletvekili

BDP Temsilcisi

HAS PARTİ Temsilcisi

EDP Temsilcisi

 

3. Oturum: SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ KIBRIS’TA ÇÖZÜMÜ KONUŞUYOR (16.00 - 18.00)

Moderatör: Dr. Kıvanç Diren (İstanbul KIBES Genel Sekreteri)

Mehmet Seyis - Sendikal Platform - Dev-İş Genel Başkanı

Yorgos Mihailidis - OKOE Genel Sekreteri - Birleşik Kıbrıs Platformu

Hasan Raif - Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği - Londra - Birleşik Kıbrıs Platformu

Mustafa Cangil - Kıbrıslı Gençlik Platformu

Pambis Kyrittsis - PEO (Tüm İşçiler Sendikası)

TÜSİAD Temsilcisi

DİSK Temsilcisi

HAK-İŞ Temsilcisi

KESK Temsilcisi

 

Kapanış Konuşması: Ziya Halis - EDP Genel Başkanı