Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Karaman'daki Türk Dil Bayramı kutlamalarında, yabancı kelimelerin kullanımını eleştirdi.

Belediyelere Türkçe kullanımı konusunda uyarıda bulunan Çiçek, son zamanlarda birçok belediyenin 'festival' adı altında program düzenlediğini, programın ismine 'şenlik' demek varken 'festival' deyip yabancı kültürünün taşeronluğunun yapıldığını belirtti.

Uyarılarını sürdürmeye devam eden Çiçek, işyerlerinin isimlerine de değinerek şunları söyledi:

"Sokaklara çıktığımızda önce kıraathaneydi, sonra kahvehane oldu. Şimdi kafe oldu. Yazılışı, okunuşu, ifadesi bizden değil. Dallas Kıraathanesi'nden tutun, bilmem neye varıncaya kadar, bir alay zırva isim Anadolu 'nun kan dökerek aldığımız, şehit vererek aldığımız bu coğrafyada elin oğlu atla değil, arabayla kültürlerini getirip bizim sokaklarımıza boca edip gidiveriyor. Belediyelerimizin buna dikkat etmesi gerekiyor. Tüm resmi kurumlarımızın da buna dikkat etmesi gerekiyor."

81 ilde üniversite bulunduğuna ifade eden Cemil Çiçek, 'kampüs' kelimesi konusunda da eleştirilerde bulundu:

"Birçok yerde kampüs diyoruz. Niye? Külliye desek bir sıkıntı mı vardı ki? Uzunca süre biz bunlara külliye diyorduk. Süleymaniye külliyesi, Selimiye külliyesi. Ama şimdi kampüs oldu. Campus (KempüS) oldu. Telaffuzunda bile ihtilafa düşüyoruz. Zaten yeteri kadar, kendi aramızda ihtilafımız var. Bir de dil üzerinden telaffuz üzerinden bunları söylemeye çalışıyoruz."

"Türkçe çok zengin bir dil diyoruz. Ancak 32 bin kelimeye kadar düşmüşüz," diyen Çiçek, "haber okuyan spikerden, nutuk çeken siyasetçilere, öğretim üyeleri ve bilim adamlarına kadar" hepsinin çok sınırlı kelimelerle konuştuklarını söyledi.