Alman Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, Türkiye’de iki Alman vatandaşının daha gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ı "rehineci" olarak nitelendiren Özdemir,Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "Erdoğan bir devlet başkanı değil, aksine bir rehineci" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında "Bulunduğu makamın onurunu ayaklar altına alıyor" ifadelerini kullanan Özdemir "Durum, şu aralar kimseye Türkiye’de güvende olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyemeyecek kadar ciddi" diye konuştu.

SOL PARTİ SÖZCÜSÜ DAĞDELEN’DEN TEPKİ

Sol Parti'den de son gözaltılarla ilgili Alman hükümetine ağır eleştiriler geldi.

Sol Parti’nin Uluslararası İlişkiler Sözcüsü Sevim Dağdelen, Berlin’de yaptığı açıklamada, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Ankara’ya yönelik politikaları ile vatandaşın güvenliğini tehlikeye attığını söyledi.

Sol Parti milletvekili Dağdelen, "Bu tehlikeli durum karşısında Dışişleri Bakanlığı’nın derhal Türkiye’ye yönelik resmi bir seyahat uyarısı yayımlaması" gerektiğini ifade etti.

Dağdelen "Federal hükümetin tereddütleri rehineci Erdoğan’ı geçmişte etkilemedi, gelecekte de etkilemeyecek" diye konuştu.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert ise Deniz Yücel’in 13 günlük gözaltı süresi dâhil toplamda 200 gündür tutuklu olması vesilesi ile bir açıklama yaptı.

Sözcü Seibert, "Türkiye’den, makul olmayan nedenlerle tutuklu bulunan tüm Alman vatandaşlarını serbest bırakmasını bekliyoruz" diye konuştu. Yargılama sürecinin hukuk devleti ilkelerine uygun olması gerektiğini kaydeden Seibert, konsolosluk ilişkileri konusunda da Viyana Sözleşmesi'ne tam riayet edilmesi gerektiğini vurguladı. Alman hükümeti sözcüsü, hem hukuk devleti ilkelerinin hem de Viyana Sözleşmesi’nin, gözaltına alınan Alman vatandaşları hakkındaki bilgilerin sürüncemede bırakılmamasını ve tutuklulara konsolosluk hizmeti verilmesinin engellenmemesini öngördüğünü de sözlerine ekledi.

BİLD: GÖZALTINA ALINANLAR EVLİ ÇİFT

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 31 Ağustos Perşembe günü Antalya Havalimanı’nda iki Alman vatandaşının gözaltına alındığı duyuruldu.

Açıklamada gözaltıların siyasi suçlamalara dayandığı bildirildi. Bakanlık gözaltına alınan kişilerin kimlik ve cinsiyetine yönelik herhangi bir açıklama yapmadı ancak her iki kişinin de sadece Alman vatandaşlığının bulunduğu Bild gazetesi ise Türk diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, söz konusu iki kişinin evli bir çift olduğunu ve Türkiye’ye giriş yaparken gözaltına alındıklarını yazdı.

Son gözaltılarla birlikte Türkiye'de 12'si siyasi sebeplerden ötürü olmak üzere toplamda 55 Alman vatandaşı tutuklu bulunuyor.

Bunlar arasında Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, insan hakları aktivisti Peter Steudtner ile çevirmen Meşale Tolu da var.

(Kaynak: DW Türkçe)