Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Cerablus operasyonuyla ilgili, YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle, bir an evvel Fırat Nehri'nin doğusuna geçmesi gerekiyor. ​Geçmediği takdirde hedef olacaktır" dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile ortak basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin altıncı gününde olan Cerablus'a Harekatı ile ilgili konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, "Gerek Cerablus gerekse Afrin’den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeden DAEŞ ( IŞİD) terör örgütünü temizlemektir. Küçük bir kuvvetle bile DAEŞ terör örgütü kontrol ettiği şehirleri terk edip kaçıyor.

"Yıllardır biz bunu söylüyoruz, sadece hava operasyonuyla DAEŞ’i yenmek mümkün değil. Karadan etkili operasyonlarla hem Irak hem Suriye’de DAEŞ’i temizleyebiliriz. 5-6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı Suriye veya Irak'ta DAEŞ diye bir şey kalmazdı" diye konuştu.

Operasyonun yapıldığı Minbıc denilen bölgede ağırlıklı olarak Arapların yaşadığını söyleyen Çavuşoğlu, Arapların hedef olmadığını da söyledi.

YPG/PYD’nin operasyondan rahatsız olduğunu savunan Dışişleri Bakanı, "YPG gittiği yerlerde kendisi gibi düşünmeyen herkesi göçe zorlayarak etnik temizlik yapıyor. Bu operasyondan YPG/PYD’nin rahatsız olmasının PKK dâhil sebebi de budur. DAEŞ ile mücadele ettiğini söyleyen bir YPG’nin DAEŞ’e yönelik operasyondan neden rahatsız olsun? Madem ortak hedef DAEŞ neden rahatsız oluyor? YPG’nin hem ABD’nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat Nehri’nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır. Ama Minbic ve diğer bölgelerdeki Araplar hedef değildir" diye konuştu.

ALMANYA’NIN İNCİRLİK HEDEFİ

Çavuşoğlu, Alman yetkililerin İncirlik'e yapmak istedikleri ziyaret hakkındaki soru üzerine ise, "Alman vekillerin İncirlik’e yapmak istediği ziyaret bundan sonra Almanya’nın atacağı adımlara bağlıdır. Eğer Almanya gerekli adımları atarsa biz bu ziyareti sağlarız. Aksi takdirde kusura bakmasınlar, tarihimizle hadsiz şekilde oynayanların hassas bölgelerimize ziyaret etmesi mümkün değildi, izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

HOLLANDA’DAKİ TÜRKLER

Hollanda'da yaşayan Türklerin durumu hakkında yöneltilen bir soru üzerine Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, "Hollanda'da yaşayan Türkler, Türkiye'de olanlarla ilgili hassasiyete sahip. Bunlar çok hassas konular. Bunların farkına varmak çok önemli. Bu tür hissiyatların da Hollanda toplumuna tamamen taşınmaması gerekiyor. Herhangi bir şekilde karışma yok, olmamalı da, barışçıl şekilde bu hissiyatları kabul etmeliyiz" dedi.

(Kaynak: Al Jazeera)