Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Alanya'da, Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5’inci Toplantısı kapsamında bir araya geldi.

İki bakanın düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Lavrov'un önce, 24 Kasım'da Suriye'de Türk askerlerini hedef alan hava saldırısı için "Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Bu, Suriye'nin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan bir saldırıdır" dediği bildirildi.
Ancak Rusya daha sonra Lavrov'un sözlerinin yanlış tercüme edildiğini açıkladı. Yapılan düzeltmede, "Lavrov, 'Saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır' dedi" ifadesi kullanıldı.

 El Bab bölgesindeki saldırıda dört Türk askeri hayatını kaybetmişti.
 
Çavuşoğlu ve Lavrov'un düzenlediği ortak basın toplantısından satır başları şöyle:
 
Çavuşoğlu:
 
Rusya’nın Karabağ sorunlarını çözme iradesine saygı duyuyoruz. Suriye Irak Akdeniz bu konulardaki işbirliğimiz iki ülkenin ilişkileri için çok önemli. Biz de Sergey ile her platformda bir araya geliyoruz. Göstermelik değil. Suriye’deki durum ortada. Gözyaşı var. İnsani yardımların ulaştırılması lazım.
 
Suriye’nin toprak bütünlüğü anlamında Rusya’yla ortak bir anlayışımız var. Siyasi çözüme inanıyoruz. Bugün bu irademizi bir kez daha ortaya koyduk.
 
Türk Akımı ve Akkuyu projeleri çok önemli. Enerji anlamında iki ülke için çok önemli projeler. Biz Rusya ile işbirliğimizin gelişerek devam etmesi hem bizim ülkelerimize hem bölgeye olumlu etkileyecektir. Değerli dostum Sergey ile dün akşamdan beri bu konuları konuşuyoruz. Amacımız iki halkın yararına adımlar atmaya devam etmektir.

Toplantıda Lavrov şunları söyledi:

İnsanların sıcaklığını ve misafirperliğini hemen hissediyorusunuz. Rus vatandaşlarının neden burayı tecih ettiğini görüyorsunuz.
 
Çok ciddi bölgesel konular var Suriye ile ilgili. Kanın durması lazım. Sorunların çözülmesi lazım. İnsani yardımın sürekliliğini temin etmemiz lazım.
 
Kafkaslardaki konular da ele alındı. Ukrayna konusunda da konuştuk. AGİT ve BM ile çalışmalarımız devam edecek.
 
"İkili ilişkilerimizi büyüteç altına aldık. Normalleşmenin hızlı olması konusunda hemfikiriz.
 
Erdoğan siyasi iradesini ortaya koydu. Biz de çalıcağız. Ticarette aksamaları ortadan kaldırmak ziçin çalışmalarımız olacak. Halklar arasındaki ilişkiler de gelişmeli.
 
Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine stratejik yatırım statüsü verileceğini teyit etti. Türk Akımı, hem Rusya hem Türkiye hem de AB'nin çıkarlarına hizmet ediyor.
 
Suriye'deki terör tehdidinin en kısa sürede ortadan kaldırılması ve siyasi düzeyde çözüm sürecinin başlatılması ve insani sorunlarla ilgili kararların alınması konusunda ortak görüşe sahibiz. "

ÇEVİRİ HATASI
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de hava saldırısıyla hayatını kaybeden Türk askerlerine ilişkin, “İlgimiz yok Suriye’nin saldırısıdır” dedi.

Ancak Rusya daha sonra Lavrov'un sözlerinin yanlış tercüme edildiğini açıkladı. Yapılan düzeltmede, "Lavrov, 'Saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır' dedi" ifadesi kullanıldı.