Ankara'da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplatısı düzenledi.

Halkbank Müdür Yardımcısı'nın tutuklanmasıyla ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Malesef Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı ABD'de tutuklanmıştır. Bugün, dün itibariyle konsolosluk erişimi sağlanmıştır. Süreci yakından takip ediyoruz. Fakat bu işin geçmişine gitmek lazım. Bu işi başlatan Bharara... Bu süreci, Sarraf dahil, siyasi bir süreç olduğunu görüyoruz. Eski savcı Bharara, FETÖ ile yakından bağları var. Hatta hakim de dahil daha önce Türkiye'ye gelmişlerdir, siyasi etkinliklere katılmışlardır. Bharara, sosyal medyada Türkiye'de aleyhine ne kadar tweet varsa retweet ediyor." dedi.

Ortak toplantıda Çavuşoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

İşbirliğimizi güçlendirmemiz gerek. Özellikle ikili ilişkilerin yanında terörle mücadele, Suriye, Irak ve bizim bölgemizdeki sorunları da birlikte değerlendirme fırsatı bulduk. Bu konuların bazılarını yarın NATO toplantısında diğer müttefiklerimizle de değerlendireceğiz. Halklarımızın karşı karşıya kaldığı sınamalarda daha etkin adımlar atma konusunda kararlılığımız var.

Geçmiş yönetim döneminde ilişkilerimizi etkileyen bazı olaylar oldu, konular var. Bunlardan bir tanesi Suriye'de geçmiş yönetimin YPG ile işbirliği ve YPG'ye verdiği destektir. Amerika'daki kurumlar YPG ile PKK arasında fark olmadığını kabul ediyorlar. Malesef, Suriye'de bir işbirliğini gördük. İster istemez bizi hedef alan terör örgütüne destek ilişkilerimizi üzmüş, Türk halkının ABD'ye bakışını olumsuz yönde etkilemiştir. Bu dönemde daha iyi işbirliği bekliyoruz.

GÜLEN KONUSUNDAKİ TÜM BELGELERİ İLETTİK

Fethullah Gülen konusundaki elimizdeki tüm belgeleri ilettik. En son Washington ziyaretim sırasında bilgileri yeni adalet bakanına bizzat kendim ilettim. Bu konuda da somut adımlar bekliyoruz. En azından idari tedbirler alınması ve geçici tutuklama talebimizin yerine gelmesini istiyoruz. Avrupa kendi sorunlarıyla bile baş edemiyor. Tüm bunlar gösteriyor ki, Türkiye - ABD işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

HALKBANKASI İÇİN AÇIKLAMA: BHARARA NE KADAR TÜRKİYE ALEYHİNE YORUM VARSA RETWEET EDİYOR

Malesef Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı ABD'de tutuklanmıştır. Bugün, dün itibariyle konsolosluk erişimi sağlanmıştır. Süreci yakından takip ediyoruz. Fakat bu işin geçmişine gitmek lazım. Bu işi başlatan Bharara... Bu süreci, Sarraf dahil, siyasi bir süreç olduğunu görüyoruz. Eski savcı Bharara, FETÖ ile yakından bağları var. Hatta hakim de dahil daha önce Türkiye'ye gelmişlerdir, siyasi etkinliklere katılmışlardır. Bharara, sosyal medyada Türkiye'de aleyhine ne kadar tweet varsa retweet ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson şunları söyledi: Erdoğan ile üç ana hedef üzerine nasıl odaklandığımız konusunda yine konuştuk. IŞİD'i yenmek, bölgede istikrarı sağlamak, ekonomik konularda işbirliğini geliştirmek. Bölgede gelişen çatışmalar, Türkiye'nin çalışması bizim için çok önemli oldu. 3 milyondan fazla göçmenin her türlü ihtiyaçlarının karşılanması konusunda çalışmaya devam etti.

Çok faydalı bir görüş alışverişi gerçekleştiğini görüyorum. Rakka'nın geleceği konusunda, kontrolün buranın yerel yurttaşlarına geri verilmesini istiyoruz.

Tillerson'ın açıklamalarından satır başları:

"3 ana hedef üzerine nasıl odaklandığımız konusudna konuştuk. DEAŞ'ı yenmek, iki ülke arasında ekonomik ilişkileri geliştirmek ve bölgede istikrar sağlamak. Askeri olarak işbirliği yapmaya devam ediyoruz Türkiye'yle." "Bölgede verilen savaşı destekliyoruz. Türkiye'nin terörizme karşı mücadelesini de farkındayız. Suriye'de gelişen çatışmalar, Türkiye'nin her türlü çalışması bizim için çok önemli oldu." "6 yıldır süren süreçte Türkiye'nin barışçıl çözüm bulma çabalarını takdirle karşılıyoruz." "Trump yönetimini mutlaka bu uzun dönemdir olan dostluğumuzu güçlendirmeye devam edecektir."

SORU-CEVAP

Tillerson: (YPG'ye destek politikasıyla ilgili) Bugünkü görüşmenin odak noktalarıydı bu sorular. Suriye içerisinde istirkarı nasıl sağlarız bunları tartıştık. Çok faydalı bir görüş-alışverişi oldu. Rakka'nın geleceği hususunda yine bunun kontrolünün buradaki yerel yönetime geri verilmesini istiyoruz.

*Türk hükümetini nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz YPG ile beraber çalışma konusunda?

Tillerson: Daha önce bahsettim, çok güzel bir konuşma gerçekleştirdik. Çok alternatif söz konusu. İki tarafın da görüşleri mevcut. Bunlar üzerinden devam edeceğiz.

Çavuşoğlu: Halkbank genel müdür yardımcısı, ABD seyahati dönüşünde gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Dün itibarıyla konsolosluk erişimi sağlanmıştır. Süreci yakından takip ediyoruz. Bu işin geçmişine gitmek lazım. Bunu başlatan eski savcı Bharara. Bu sürecin siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Eski savcı FETÖ'yle çok yakından bağları var. Hatta hakim de dahil. Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa hepsini beğeniyor, retweet ediyor. Onun başlattığı dosya üzerinden bu yapıldı. Endişelerimizi olayın başladığı ilk günden beri paylaşıyoruz ABD'li dostlarımızla. Süreci takip etmeye devam edeceğiz.

*Adil Öksüz'ün ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından aranmasına ilişkin unsurlar yer aldı basında. Bu rutin bir uygulama mıdır?

Tillerson: Sorunuza cevaben buradaki konsolosun amacı, herhangi bir vize durumunda değişiklik olduğunda aranması normal bir prosedürdür.

Çavuşoğlu: O süreçte özellikle mahkemede geçici kararla kaçtıktan sonra bizim tüm yetkililerimiz kendisini arıyor, henüz ulaşamadılar. ABD'nin bir açıklaması oldu. Bu konunu detaylarını somut olarak görmek isteriz.

Tillerson: (DEAŞ'la mücadele) Tekrar DEAŞ'la mücadele konusunda şunun altını çizmek istiyıorum. Türkiye ve ABD'nin DEAŞ'ı yenme konusunda taahhütünden herkes emin olsun. Nerede ortaya çıkıyorsa bu koalisyonla karşı karşıya gelecektir. Burada kullanılan taktikler, orada bir araya gelmemiz gerekiyor. Tartışmalar devam edecek. ABD ve Türkiye koalisyonun parçası olarak ortaklığa devam edecektir. Esad'ın gidip gitmemesi durumuna Suriye halkı karar verir.