Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerin Afrin’e konuşlanacağı iddialarını değerlendirdi.

24 TV'de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, 'Esad rejiminin Afrin'e girdiği yönünde bilgi gelmedi. Esad, Afrin ile ilgili ikilem içinde " ifadelerini kullandı ve ekledi: "Esad rejimi YPG'ye destek için gelirse, bizi durduramazlar"

Çavuşoğlu, "YPG ile kim mücadele ederse bizim için sorun yok. Rejim YPG'ye destek için gelirse bizi kimse durduramaz. YPG'yi kim korursa bizim için YPG eşittir o grup veya ülkedir. YPG, Mehmetçik korkusuyla sürekli rejimi davet ediyor. Güven bunalımının sebebi ABD'dir. Bize verilen sözler tutulmadı" dedi.

NE OLDU?

Halk Savunma Birlikleri (YPG) anlaşma iddialarını yalanladı, Suriye Ordusu’na çağrı yapıldığını yineledi.

YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun Afrin'e girmesi konusunda yapılmış bir anlaşma bulunmadığını söyledi.

Mahmud, "Herhangi bir anlaşma yok. Yalnızca bizim Suriye ordusuna buraya gelip sınırlarını koruması yönünde yaptığımı bir çağrı var" dedi.

Suriye Devlet Televizyonu, dün Şam yönetimine bağlı birliklerin birkaç saat içerisinde Afrin'e gireceğini duyurmuştu.

Suriye'nin kuzeyindeki Kürt yönetimine danışmanlık yapan Badran Jia Kurd adlı bir yetkili Rueters’a yaptığı açıklamada, Kürt güçleri ve Şam yönetiminin, Suriye Ordusu'nun Afrin'e girmesi için anlaşmaya vardığını iddia etmişti.

Esad'a yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli Al Masdar News sitesi de haberinde, hükümet güçlerinin Afrin'e gireceği iddiasına yer vermişti.

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, TSK’nın Afrin operasyonunu işgal olarak niteledi.

Moskova'da Valday Tartışma Kulübü'nde yapılan Ortadoğu konulu konferansta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şaban, Suriye'nin Afrin'de düzenlenen operasyon ile ilgili Türkiye ile istişare edip etmediği sorusuna "Hayır" yanıtını verdi.

"Türkiye, Suriye'de işgalci durumunda ve Astana anlaşmalarını uygulamıyor. Ankara, anlaşmaları saldırganlığını gizlemek için kullanıyor" diyen Şaban, Türkiye'nin eylemlerinin Rusya'nın Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruma çabalarıyla çeliştiğini söyledi.

Şaban, şöyle devam etti: "Eğer herhangi bir sorun yaşanırsa, NATO öncelikle Türkiye'yi destekleyecektir. BM Güvenlik Konseyi ve BM, bu işgale karşı çıkmalı.