Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD'nin Kudüs kararı yok hükmündedir" dedi. Çavuşoğlu İslam devletlerine diğer devletleri Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanımaya teşvik etmeleri çağrısı yaptı.

57 İslam ülkesinin oluşturduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) bugün İstanbul’da Kudüs gündemiyle düzenlenecek zirvesi öncesinde,  İİT Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezi'nde toplantının açılışında konulan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "diğer devletleri Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul etmeye teşvik etmeleri" gerektiğini söyledi.

ABD'nin Kudüs kararıyla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak da altında kendi imzası olan kararları ihlal ettiğini belirten Çavuşoğlu, Filistin devletinin diğer tüm ülkelerce tanınması gerektiğini söyledi.

“Bir tarafta işgalci konumunda olduğu BM kararlarıyla tespit edilmiş İsrail var, diğer tarafta ise işgal altında olduğu uluslararası toplumca kabul edilen, üstelik her geçen gün daha fazla toprağı gasp edilen Filistin var" diyen Çavuşoğlu, gelinen noktada Filistin devletinin tanınmasının artık barış sürecine atıfla geçiştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıyan devletlerin, Filistin devletinin 1967 sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde diğer devletlerce de tanınmasını teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.