Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’den gelen, “Suriye’de bir sınır ordusu kurulmayacağı” yönündeki açıklamaların Afrin’e düzenlenecek operasyonun ertelenmesini sağlamayacağını söyledi.

ABD’nin daha önce Menbiç’te verdiği sözleri tutmadığını ve somut adım atmadığını ifade eden Çavuşoğlu, “Açıklamaları bizi tam olarak tatmin etmedi. ABD verdiği silahları toplama sözü vermişti. Bu söz tutulmalı” dedi.

CNN Türk yayınında Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Rusya Genelkurmay Başkanı ile görüşmeye giden Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın bu görüşmesinin sorulması üzerine, “Burada bulunan Rus gözlemcilerin zarar görmemesi lazım. Rusya ile birlikte çalışıyoruz. Böyle bir durumda da koordinasyon halinde oluruz. Soçi süreci de var. Suriye’nin geleceği için atmamız gereken adımları atıyoruz” yanıtını verdi. Çavuşoğlu PYD’nin Soçi’de olmayacağını da söyledi: “Burada herkes YPG’yi biliyor, başka Kürtler de var. YPG’nin ideolojisini hiç benimseyen Kürt gruplar var. Kürtlerin büyük bir ekseriyetini temsil edecek gruplar var. Kimlerin temsil edeceği İran ve Rusya ile birlikte belirlenecek.”

‘RUSYA AFRİN OPERASYONUNA KARŞI OLMAMALI’

Rusya’nın olası bir Afrin operasyonuna karşı çıkma ihtimali de sorulan Çavuşoğlu, “Rusların karşı olmamaları gerekir. Hava sahasının kullanımı konusunda Rusya ve İran’la görüşüyoruz. Genelkurmay Başkanımız da Rusya’da bunları görüşecek” dedi.