Ermeniler,  soykırımın 100. yıldönümünü olan 24 Nisan'ı tüm dünyada etkinliklerle anmaya hazırlanırken; Türkiye'nin Çanakkale Savaşı'nın yıldönümü dolayısıyla aynı tarihte dünya liderlerini Çanakkale'ye davet etmesine Ermeni çevrelerinin sert eleştirileri sürüyor.

Ankara'nın bu kararına İngiliz Independent gazetesinin tanınmış yazarı Ortadoğu uzmanı Robert Fisk'ten de ağır tepki geldi.

Robert Fisk, "Çanakkale yıldönümü, Ermeni soykırımını gizlemeye yönelik utanç verici bir girişim" gibi sert bir başlıkla yayınlanan yazıda "Dünya liderleri, Çanakkale için yapılan 1. Dünya Savaşı muhaberesini anmayı planlarken diğer bir korkunç yıldönümünün gözünden kaçması riski bulunuyor" dedikten sonra şu değerlendirmelerde bulunuyor:

"Aralarında Prens Charles ile Avustralya ve Yeni Zelanda başbakanları dahil dünya liderleri Türk hükümetinin daveti üzerine Nisan ayında 1. Dünya Savaşı muhaberesini anmak üzere Çanakkale'de toplandığında katledilen bir buçuk milyon Hristiyan Ermeni'nin hayaleti, onlarla birlikte yürüyecek."

Türkiye'nin Çanakkale Savaşı'nın yıldönümünü 24 Nisan'da anma kararı için "görülmemiş bir diplomatik çılgınlık eylemi" olduğunu kaydeden Fisk, Türkiye'nin, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan dahil 102 ülkeye davet gönderdiğini anlattıktan sonra 2013 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çanakkale muhaberisinin 98. yıldönümünü 18 Mart'ta andığını anımsatarak, "O zaman Türkiye'de hiç kimse Çanakkale'nin 24 Nisan'da anması gerektiğini söylememişti" eleştirisinde de bulunuyor.