CHP Çamlıhemşin İlçe Başkanı Yaşar Çalık, Ak Parti'ye karşı ilçede tek aday üzerinde uzlaşılamayacağınca CHP ilçe başkanlığından istifa etti. Ancak Çalık parti üyeliğinden ayrılmadı.

CHP ve Çamlıhemşin Mahalleler Birliği tek adayla seçime gidilmesi üzerinde anlaşamadı. Çamlıhemşin Mahalleler Birliği aday olarak halen başkan olan ve geçen dönem de bağımsız ortak aday olarak seçimi kazanan İdris Lütfü Melek'i aday gösterdi. CHP ise kendi adayı olarak Demet Akay'ı açıkladı.

CHP Çamlıhemşin İlçe Başkanı Yaşar Çalık da tek adayda anlaşılamamasının Ak Parti'ye yarayacağını düşünerek bu durumu protesto etmek amacıyla ilçe başkanlığından istifa etti.

CHP ilçe yönetim kurulundan 2, belediye meclisinden 2 ve ilçe üyesi 10 kişinin de aralarında bulunduğu 14 kişi ise parti üyeliğinden de ayrıldı.

Yaşar Çalık, yaptığı yazılı açıklamada, seçim ön araştırmasında oluşturulan Mahalleler Birliği ile yaptıkları değerlendirme toplantılarında, 2009 yerel seçimlerinde uygulanan bağımsız adayın bütün partiler tarafından desteklenmesi modelinin 2014 yerel seçimlerinde de devam etmesi yönünde görüş çıktığını, kendisinin de bu fikri desteklediğini belirtti.

Mahalleler Birliği adayının, Melek olduğunu ifade eden Çalık, şunları kaydetti:

"Buna rağmen CHP, Çamlıhemşin Belediye Başkan adayı olarak Demet Akay'ı açıkladı. Elbette ki genel merkezimizin almış olduğu karara saygılıyız ama bu şekilde seçime gidilmesi hem CHP'ye hem de bağımsız belediye başkan adayına seçimi kaybettirecektir. Seçim kaybedilirse bunun sorumluluğunu, yaşadığımız son altı ay içinde CHP ile Mahalleler Birliğinin ortak paydada birleşmesine yanaşmayan ve 'olmazsa olmaz' ile ayak diretenlere bırakıyorum. Böyle bir vebalin tarihi sorumluluğunu almak istemediğimden CHP Çamlıhemşin İlçe Başkanlığından istifa ederek, CHP üyesi sıfatıyla siyasi hayatıma devam etmek istiyorum."

Çalık, 14 kişinin de parti üyeliğinden de ayrıldığını belirtti. Yaşar Çalık, Demokrat Haber'e yaptığı açıklamada CHP'nin İdris Lütfü Melek'e CHP çatısından aday olmasını önerdiğini, bu durumda CHP adayının çekileceğini söylediğini, ancak CHP üzerinden aday olmanın oyları düşüreceği ve daha önce bağımsız adaylıkla seçimlerin kazanıldığı düşüncesiyle İdris Lütfü Melek'in de bu öneriye sıcak bakmadığını iletti. CHP'nin de kendi adayını çıkardığını belirten Çalık, bunun AKP'ye yarayacağını, böyle bir vebalin tarihi sorumluluğunu almak istemediğinden ilçe başkanlığından ayrıldığını ifade etti.

CHP’nin de aday göstermesi, AKP’nin elini güçlendirdi. Zira önceki seçimde AKP oyları ikiye bölünmüş, CHP ise aday göstermemişti. Melek 460, AKP 279, bu partiden ayrılan bir diğer bağımsız aday ise 216 oy almıştı.

RİZE'NİN 'VİRÜSLÜ' BELEDİYESİ

Bir önceki yerel seçimlerde Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde belediye başkanlığını bağımsız aday İdris Lütfü Melek kazanmıştı.

AKP Rize milletvekili Ali Bayramoğlu seçim sonuçlarının ardından yaptığı değerlendirmede “Rize’de 11 ilçenin 10’unda belediye başkanlıklarını kazandık. Sadece daha önce bizde olan Çamlıhemşin Belediyesi’ni kaybettik. Bir tek şeye üzülüyorum. Çamlıhemşin İlçesini almamız halinde AKP olarak Türkiye’de bir şehrin bütün ilçelerini kazanan tek parti olarak tarihe geçecektik. Seçim sonuç listelerinde ilçelerde alt alta ampul yanacaktı. Ancak bir ilçede araya virüs bulaştı” demişti.

İdris Lütfü Melek, Bayramoğlu'nun sözlerini talihsiz bir açıklama olarak değerlendirirken “Bu olsa olsa demokrasi virüsüdür bundan da mutluluk duyarız” demişti.

Melek, “Bizim seçim çalışmamız aşağıdan yukarıya halkın katılımıyla tabandan bir çalışmaydı. Mahalle sakinlerinin, muhtarların, yöre halkının içinde olduğu bir çalışma yürüttük. Başkan adayını bile halk sivil inisiyatifle oluşturduğumuz Çamlıhemşin Mahalleler Birliği önseçim yaparak belirledi. Belediye meclis üyelerimizi de her mahalleden temsilcilerle görüşerek karar verdik. Halk adaylarını kendisi belirledi. Dolayısıyla bu olsa olsa demokrasi virüsüdür bundan da mutluluk duyarız” demişti.

Seçimlere bağımsız aday olarak girerken ilçede birçok partinin aday çıkartmadığını ve kendisini desteklediğini söyleyen Melek “Anavatan, CHP, DSP, SHP, ÖDP aday çıkarmadılar. Çamlıhemşin Mahalleler Birliği içinde değişik partilerden üyeler oluşumun içerisindeydiler. Biz Çamlıhemşin Partisi'ni kurduk diyebilirim. Bağımsız aday olarak seçildim ve bağımsız kalacağım o konuda kararlıyım. Çünkü insanlar bize bağımsız diye oy verdiler. İnsanlara ihanet etmek istemem” demişti.

İdris Lütfü Melek, Çamlıhemşin Mahalleler Birliği tarafından yeniden bağımsız başkan adayı olarak gösterildi. (Demokrat Haber)