Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerine 23 Ekim günü gerçekleşen Van depremini ve bölgedeki yardımlara ilişkin bilgi verdi. Atalay, evi yıkılanların çadır ihtiyacının karşılandığını ancak belli bir yetersizlik yaşandığını da söyledi...

Depremin yaralarının sarılması için tüm milletin tek vücut halinde bölgede çalıştığını belirten Atalay, "Tüm millete geçmiş olsun" dedi.

Atalay, Van merkezde 6 çok katlı bina ile Erciş’te 80 binanın tamamen yıkıldığını, 19 köyde ise bin 362 binanın kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Şu ana kadar can kaybının 370 olduğunu da bildiren Atalay, bunlardan 248’inin Erciş’te, 122’sinin ise Van’da olduğunu ifade etti. Halen bin 300 yaralının bir kısmının ayakta tedavi edildiğini, kalanların ise Van, Ankara ve komşu illerde tedavi altında olduğunu da söyleyen Atalay şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan ile hemen Erciş’e ulaştık, çalışmaları yerinde gördük, vatandaşlarla görüşmeler yaptık. Van’a döndük, gerekli talimatlar verildi. Gece saat 03.00’e kadar yaralılarla ilgilenildi. Türkiye bu konuda çok büyük birikime sahip. Acı tecrübelerle bu birikim oluşmuştur ama dünyanın en tecrübeli ekipleri burada. Hemen hava köprüsü kuruldu. Ekiplerin önce Van’a sonra Erciş ve köylere ulaşması sağlandı. Van Havaalanında helikopterler hazırdı. Çok hızlı şekilde olay yerine ulaşıldı. Depremle ilgili tüm birikimimiz şu anda Van’dadır. Yaklaşık 3 bin arama kurtarma personeli var. Her enkazın başında 2-3 grup var. Ulaşılmamış bir köy yok. Sadece Erciş’te enkaz çalışmaları devam ediyor. İş makinesi, vinç sıkıntısı çekilmedi. Vatandaşlara, özel teşebbüse özellikle teşekkür ederim. Herkes kendi elindeki vinci veya diğer araçları seferber etti."

Deprem bölgesinde 2 ambulans uçak, 7 ambulans helikopter ve Türk Silahı Kuvvetleri helikopterlerinin de görev yaptığını söyleyen Atalay, halen 210 ambulansın görev yaptığını kaydetti.

-"KİMSE EVİNE GİRMEK İSTEMİYOR"-

Atalay şöyle devam etti:

"Van, Erciş ve köylerimize 15 bin civarında çadır ulaşmıştır. Yarın sabaha kadar da çadır sayısı 25 bine çıkacaktır ama yine de çadır konusunda vatandaşın daha fazla talebi olmuştur. Belli bir yetersizlik de yaşanmaktadır. Bunun sebebi şu; hemen ilk akşam çadırkentler kuruldu, evi yıkılanlar oraya yerleştirildi ama artçı sarsıntılar olduğu için hiç kimse evine girmek istemiyor. Çadırkentlere de gitmek istemiyor. Bir çadır sahibi olmak evinin yakınında kalarak, bazı ihtiyaçlarını zaman zaman evden karşılamak istiyor. Bu tabii bir talep. Bu yolu da açtık.

Çadır konusunda işin doğrusu bu kadar yüksek talep beklemiyorduk. Hasar tespiti hızlı bir şekilde yapılıyor. Evi sağlam olanlara (eve girin) deniliyor. Diğerlerine kırmızı çarpı işareti konuluyor. Ama vatandaşa 100 bin hane çadır talebinde bulunduğunda onu karşılayamıyorsunuz. Çadır ve ısıtıcı dışında bir sıkıntı yok. Hem devlet kurumlarından hem sivil toplum kuruluşlarından çok ciddi şekilde yardım özellikle dün geceden itibaren Van’a akmaya başladı. Türkiye’nin tüm imkanlarını seferber ettik. Komşu ülkelerden de çadır nakli sağlanıyor."

-KILIÇDAROĞLU’NA VE CHP’YE TEŞEKKÜR ETTİ-

Van’ın merkezinde hayatın normale dönmeye başladığını belirten Atalay, marketlerin, mağazaların, işyerlerinin açık olduğunu belirterek, "Bir deprem şehri atmosferi yavaş yavaş ortadan kalkıyor" bildirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve parti yöneticilerine bölgeyi ziyaretleri ve işbirlikleri için teşekkür eden Atalay şunları söyledi:

"Meclisimiz, kurumlarımız işbirliği içinde bunların üstesinden gelecektir. Çadırla ilgili şu anda köyler de dahil bu gece yine takviye ettik. Evi yıkılan ve çadır ihtiyacı olan vatandaşımızın ihtiyacı karşılanmıştır. Ekstra çadır isteyenler için çalışmalar sürüyor. Çadırlarda 1 ay geçici iskanı öngörüyoruz. 1 ay sonrası için kışa, soğuğa dayanaklı, içerisinde banyo, tuvalet ve mutfak olan konteynerleri devreye sokmaya çalışıyoruz. TOKİ Başkanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı bunun ihale şartları üzerinde çalışıyorlar. Konteynerlerle kışı geçirmeyi planlıyoruz. Kalıcı konutlara yönelik ihale ve arazi temini için çalışmalar başlatıldı. En geç 1 yıl içinde evi yıkılan vatandaşlara konutları teslim edilecek."

“KIZILAY BU NOKTADA İYİ BİR SINAV VEREMEDİ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Kızılay'ın deprem bölgesinde çadır temin etme noktasında iyi bir sınav veremediğini söyledi.

Van'da Balçiçek İlter'in sorularını yanıtlayan Hüseyin Çelik, "'Şu kadar zaman oldu hala bize çadır gelmedi, kurtarma ekibi gelmedi' diye sitemlerini ileten vatandaşlarımız da oldu. Evleri hasar görmeyen vatandaşların da evlerine girmek istemediğini kaydeden Çelik, "9 bine yakın çadır gönderilmesine rağmen çadır yeterli değil. Kızılay bu noktada iyi bir sınav veremedi."

İlk etapta yeterli çadırın bölgeye intikal ettirilemediğine dikkat çeken Çelik, "Burası yakın bir yer değil onlara da hak veriyorum ama... Sayın Bayraktar'la gittiğimiz köylerde örneğin Gedikbulak Köyünün nüfüsu 2000'e yakın. Biz oraya gittiğimizde ulaşan çadır 30 taneydi. Bu gece yarısına kadar yeteri kadar çadır gelecek. Ama ilk etapta vatandaşın başını sokacağı yer olduğu için çadır ve battaniye önemli. Bu konuda eksikliği ben de kabul ediyorum. Çadırların intikalinde bir sorun var."