Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Kemal Burkay'dan, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendikalara eleştiri geldi.

Burkay, bazı çevrelerin öteden beri 1 Mayıs'ı bir direniş, bundan da öte çatışma günü gibi görüp anladıklarını, barışçı türden gösterilerin onları kesmediğini öne sürdü.

Burkay, "Geçmiş yıllarda rastlandığı türden provokatif girişimleri de hesaba katmak gerekir. Bu nedenle Valiliğin bu yıl 1 Mayıs gösterileri için başka bir alan göstermesi mantıklı görünüyor. 1 Mayıs kutlamalarını ille de Taksim'de yapma inadı mantıklı görünmüyor," diye konuştu.

Yazılı açıklama yapan Burkay, İstanbul'da 1 Mayıs gösterilerinin hangi alanda yapılacağının sendikalarla Valilik arasında bir krize dönüştüğünü hatırlattı.

Geçmişte de benzer krizler yaşandığını, sendikaların 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istediğini ama valiliğin bir dönem buna izin vermediğini anlatan Burkay, "Son olarak geçtiğimiz yıl, Valilik inadından vazgeçmiş ve kutlamaların Taksim'de yapılması mümkün olmuştu. Ancak bu kez sorun çıkmasının nedeni farklı. Taksim alanı şu anda yapılmakta olan düzenleme nedeniyle yer yer bir inşaat alanı durumunda ve zaten normal durumlarda bile orada araç ve yaya trafiği hiç de kolay değil. Bu durumuyla alanın, 1 Mayıs gibi bir günde kitlelerin orada gösteri yapması için hiç de uygun düşmediği açık. Hele herhangi bir olay çıkması durumunda ciddi riskler doğabilir, ezilmelere, can kayıplarına yol açılabilir. Ki bu ihtimal yok sayılamaz. Geçmiş yıllarda rastlandığı türden provokatif girişimleri de hesaba katmak gerekir. Bu nedenle Valiliğin bu yıl 1 Mayıs gösterileri için başka bir alan göstermesi mantıklı görünüyor. Buna karşılık, 1 Mayıs kutlamalarını ille de Taksim'de yapma inadı mantıklı görünmüyor," diye konuştu.

"UZLAŞMAYA VARILMALI"

"Bu konuda Valilikle sendikalar arasında bir uzlaşmanın sağlanması kanımızca en istenir durumdur," diyen Burkay, "Ya sendikalar gösterileri Valiliğin gösterdiği alanda yapmalı ya da Taksim'de yapılması için bir uzlaşmaya varılması durumunda, istenmeyen olaylara fırsat vermemek için hem sendikalar, hem güvenlik güçleri dikkatli, tedbirli olmalı. Bu vesileyle işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs Bayramını kutlarım. Partimiz sendikal haklar, iş güvenliği ve genel olarak sosyal haklara ilişkin çabaları aksatmadan sürdürecek, haklı mücadelelerinde işçi ve tüm emekçilerimizin yanında olacaktır," dedi.