Türkiye'nin Suriye'ye müdahale olasılıklarıyla ilgili YPG, PYD ve Burkan El Fırat yetkilileri, Sputnik'e konuştu. Burkan El Fırat Komutanı, olası bir müdahaleye karşılık vereceklerini belirterek, "savaşı Türkiye'ye yayarız" uyarısında bulundu.

Sputnik'te yer alan haber şöyle:

Ankara kulislerinde Türkiye'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesi konuşulurken, Suriye'deki örgütler ve partilerden tepki geldi. YPG, ÖSO ve diğer bazı muhalif gruplar içerisinde yer aldığı Burkan El Fırat Genel Komutanı Hakkı Kobani, Türkiye'nin müdahale ihtimali ile ilgili Sputnik muhabiri Hikmet Durgun'a konuştu.

Türkiye'nin Suriye'ye girmesini "kumar oynama"ya benzeten Kobani, "AKP Türk askerini ateşin içine atmak istiyor. Türk askeri Suriye'ye girmeye taraf değildir. Türkiye, Suriye'ye girerse hem Kürtler hem bölgedeki tüm halklar hem de Suriye için kötü olur. Türkiye de bundan çok büyük zararlar görür" dedi.

Müdahale olması durumunda uluslararası hukukun çiğneneceğini ifade eden Kobani, Türkiye'nin bahane aradığını iddia etti. Kobani, şunları söyledi: "AKP hükümeti iyi yolda değil. AKP'nin amacı Suriye'deki Kürtlerin kazanımlarını ele geçirmektir. AKP'nin sunduğu gerekçelerin hiçbiri doğru değil. Sadece ‘Kürt oluşumuna izin vermeyiz' gerekçesi doğru. Bizim Suriye'den ayrılma, Kürt devleti kurma gibi bir düşüncemiz yok. Biz ayrı bir devlet kurmak için mücadele etmiyoruz,  IŞİD'e karşı savaşıyoruz. Burkan El Fırat'ın içinde Araplar da var. Bunlar da mı bir Kürt devleti kurmak istiyor? Kürt devleti kurma iddiaları doğru değildir."

'SALDIRILARA SESSİZ KALMAYIZ'

Kobani, Türkiye'nin Suriye'ye girmesi halinde ne yapacaklarını ise şu ifadeleri kullanarak aktardı: "Tepkimiz çok sert olur. Bize saldırana misliyle karşılık veririz. Türkiye'nin birçok yerine savaşı yayarız. Hiç kimsenin saldırılarına karşı sessiz kalmayız."

'MÜDAHALE İYİ SONUÇLAR DOĞURMAYACAK'

Sputnik'e konuşan YPG komutanlarından Hüseyin Koçer de, Türkiye'nin Suriye'ye girmesinin uluslararası hukuk ilkelerinin çiğnenmesi ve işgal anlamına geleceğini belirtti. Koçer, müdahale durumunda Türkiye'nin de karışacağını ve bunu ülke için iyi sonuçlar doğurmayacağını savundu.

'HEDEF KÜRT KAZANIMLARI OLACAKTIR'

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kobani Eşbaşkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler Komitesi üyesi Ömer Eluş, müdahale tartışmalarından rahatsız olduklarını söyledi. "Türkiye'nin Suriye'nin müdahale etmesi" olasılığına inanmak istemediklerini belirten Eluş, böyle bir durumun Türkiye'nin zararına olacağını ifade etti.

Türkiye'nin hedefinin Kürtler olduğunu iddia eden Eluş, Türkiye'nin Rojava'daki Kürt kazanımlarını ele geçirmek istediğini de öne sürdü ve şunları söyledi: "Türkiye müdahale ederse YPG ve asayiş güçlerinin kaldırılmasını isteyecek. İdlip'te Halep'te bir sürü yerde silahlı güç var biz de halkımızı korumak istiyoruz. Ve koruyacağız da. Türkiye'nin olası Suriye müdahalesinde esas hedef Kürtler olacaktır."