TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Twitter binlerce iletişim aracından bir tanesi dolayısıyla herkes kendi haddini bilmeli, nitekim biraz hizaya geldi" dedi.

Kuzu, Anayasa Mahkemesinin 52. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Twitter ile ilgili başvurusunun hatırlatılması üzerine Kuzu, bu başvurusunun kamuoyunda yanlış algılandığını söyledi. Kuzu, şöyle devam etti:

"Mesele Twitter’ı kapatmak falan değil. Ben o başvurumu aslında haziran ayında yapmıştım, Twitter’daki ağır laflar üzerine. Fakat savcı şubatta bir karar verdi, 2014’ün Şubat’ı, dedi ki ’ben senin dosyan için muhattap bulamıyorum, bu hakareti kim yaptı adresi belli değil.’ Faili meçhule gittik anlayacağınız ve savcı bu dosyayı atmış depoya. O depoda bekliyor. Onun adına ’zaman aşımı deposu’ diyorlar. Süreç bitmiş, ben de onun üzerine müracaatımı yaptım. Benim hakkım eğer o bölüm çıkarılarak kaldırılabiliyorsa Twitter onu çıkararak kaldırır. Kaldıramıyorsa kapatarak kaldırır. Mesele Twitter’ı kapattırmak değil benim hakkımı arama yolları."

Bir yerde ifade özgürlüğü konuşulurken, bir yerde de "onur, şeref ve insanların kişilik hakları" olduğunu dile getiren Kuzu, "Ben onuru tercih ediyorum. Çünkü ifadeyi her yolla kullanabilirim. Onur ya var ya yoktur bir insanda. Twitter olsa da olmasa da olur o manada. Twitter binlerce iletişim aracından bir tanesi dolayısıyla herkes kendi haddini bilmeli, nitekim biraz hizaya geldi" şeklinde konuştu.

'BU BİR ÇELİŞKİDİR'

Twitter’ın bütün dünyanın mahkeme kararlarını tanımasına karşın Türkiye’dekileri tanımadığını öne süren Kuzu, başvurusunun bir anlamda Anayasa Mahkemesinin çelişkisini de ortaya koymak olduğunu bildirdi.

Kuzu, "Bu bir çelişkidir. Bir tarafta süreç bitmeden o yola gidiliyor. Ama ben de normal yolumu bitirerek gittim. Bekliyorum, hayırlısı bakalım nasıl bir karar çıkar" açıklamasını yaptı.

Anayasa Mahkemesinin aldığı kararların eleştirilebileceğini belirten Kuzu, bunun mahkeme başkanının şahsıyla alakalı bir durum olmadığını söyledi.

AİHM'NİN 1 MAYIS KARARI

AİHM’in 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması ile ilgili kararının sorulması üzerine de Kuzu, şunları söyledi:

"AİHM’in bu gibi konularda karar alma yetkisi yok. Tamamen siyasi karar eğer böyle bir karar vermişse. Anayasal hakların ya da Avrupa Sözleşmesi Hakkı’nın ihlalinde böyle bir kararı vermesi lazım. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ’Taksim Meydanı’ diye bir meydan adı yok. Biz onların özgürlüğünü kullanmasını engellemiyoruz ki ’şurada’ değil de ’şurada kullan’ diyoruz. Denen bu. O yüzden o kararın uygulanma şansı yok."