Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir ukala çıkıp bir şey hazırlıyor, Alman Parlamentosu'na sunuyor. Birileri de çıkıp Türk diyor, ne Türkü! Bunların kanının laboratuvar testinden geçmesi lazım. 'Almanya-Türkiye ilişkileri etkilenmez' diyorlar. Sevsinler seni, nasıl etkilenmez” dedi.
Almanya Federal Meclisi'nde Ermeni Soykırım oylamasında Türkiye kökenli 11 milletvekilin tamamı da 'Evet' oyu vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Biz bugün ülkemize 2053 ve 2071 vizyonu çizebiliyorsak bunda hocalarımızın çalışmalarının önemli bir çabası vardır. Peygamber efendimiz bizlere öldükten sonra şu üç insanın amel defterinin kapanmayacağını müjdeliyor: Bunlardan ilki cami, medrese, okul gibi insanlara faydalı eserler bırakandır. İkincisi ilmi eserleri olanlardır. Üçüncüsü kendisine arkasından dua edecek salih evlat bırakanlardır.

“DEVLETLER DE GERİDE BIRAKTIKLARIYLA ANILIRLAR”

“Tıpkı insanlar gibi devletler de geride bıraktıklarıyla anılırlar. Bazıları zulümle, kanla, gözyaşıyla dolu acı bir miras bırakmıştır. Bugün tarihe baktığımızda Selçuklu, Osmanlı gibi devletleri ilim, kültür, sanat dünyamıza bıraktığı eşsiz katkılarla anıyoruz. 

“Sık sık şu manzaraya şahit oluyoruz: Aradan yüzyıllar geçmesine, izi silinmek için onca baskı yapılmasına rağmen Osmanlı denince halen insanların gözleri parlıyor, dillerinden güzel sözler dökülüyor. Bu insanların aklına adaletle hükmeden bir medeniyet geliyor. Hamdolsun. Geride bıraktığımız günlerde Uganda, Kenya ve Somali'yi kapsayan bir ziyaret gerçekleştirdim. İkinci Afrika ziyareti oldu. Hem ülkemiz için büyük gurur kaynağı olan eserlerin açılışını yaptık, hem de anlaşmalar imzaladık.

“Afrika'nın neresine gidersek gidelim alnımız ak, başımız dik gidiyoruz. Kıtada yaşayanlar bizi özlemle bağrına basıyorlar. Çünkü hiçbir ülkede sömürgecilik lekesiyle kirlenmemiş, tertemiz bir tarihe sahibiz.  

“Ecdadımız kimi zaman ordu göndererek, kimi zaman himaye ederek Afrikalıların hür ve onurlu yaşama iradelerine sahip çıkmıştır. Fakat bugün bize insan hakları dersi vermeye kalkan ülkelerin hepsinin kıtadaki tarihi kan, gözyaşı, soykırım ve katliamla bezelidir. 

SOYKIRIM

“16. yüzyılda köle ticareti ile başlayan sömürgeleştirme 19. yüzyılda zirveye ulaşmıştır. Çok ciddi soykırımlar yaptılar. Bugün Batı başkentlerinde şahit olduğunuz ihtişamın perdesinin altında milyonlarca Afrikalının dramı olduğunu görürsünüz. Modernleştirme gibi kavramların hiçbiri katliamları örtmeye yetmez. 

“Şimdi Almanya'da parlamentoda uydurma bir şeyler geçirdiler. Ey Almanya, önce Holokost'un hesabını vereceksin bu bir. Nabibya'da 100 bini aşkın Nabibyalıyı nasıl öldürdünüz onun hesabını vereceksin. Siz Türkiye'ye veya Türklere parlemantosunda sözde Ermeni soykırımı oylaması yapacak, varsa belki de en son ülkesiniz. Kaldı ki bizim tarihimizle bir derdimiz sıkıntımız yok. Bizim tarihimiz katliamlar tarihi değildir. Merhamet tarihidir, aramızdaki fark budur.  


“Herhangi bir zaten dik duruş olduğu zaman, katliam. Bunu yaptılar. Fransa'yı konuşmadan yapabilir miyiz? Ama sindirilmiş insanlar. Tayyip Erdoğan konuşuyor, nasıl konuşmayalım? Fransa güvenliğinin yaptıklarını izliyoruz, ama açın Fransa televizyonlarını bir tanesini göremezsiniz. Günlerdir Fransa kaynıyor, böyle bir dezenformasyon var. Ben de endişe duyuyorum. 

Gezi'de 12 ağaçtan dolayı endişe duyanlar vardı. Telefonla konuşuyoruz Avrupalı dost görünenlerle, endişeliyiz diyorlar. Gelin de biz size yerinde gösterelim. Gelmezler. Aynı şeyi ben söylüyorum; yerlerde süründürüyorsunuz kızları, erkekleri, endişeleniyoruz. 

“Afrika'nın paylaşılması gayesiyle düzenlenen utanç konferansının 1884 yılında Berlin'de toplandığını bilir misiniz? 


“Biz Ermeniler bize sığındı diye kovmadık. Almanya'da terbiyesizce şunu konuşuyorlar; Ermenilere ait kiliselere el koymuşuz. Elinize, dizinize dursun! Ermenistan'dan gelenleri de ağırlıyoruz. Bunların yaklaşımının affedilir yanı yok. Arşivlerimizde milyonu aşmış belge var. Onurunuz varsa, ilminiz varsa, kendinize güveniyorsanız gönderin hukukçuları incelesinler.

“BİR UKALA ÇIKIP BİR ŞEY HAZIRLIYOR” 

“Bir ukala çıkıp bir şey hazırlıyor, Alman Parlamentosu'na sunuyor. Birileri de çıkıp Türk diyor, ne Türkü! Bunların kanının laboratuvar testinden geçmesi lazım. 'Almanya-Türkiye ilişkileri etkilenmez' diyorlar. Sevsinler seni, nasıl etkilenmez! 

“Siz yaptıklarınıza insanlık dışı suçlarınıza ortak arıyorsanız o ortak biz değiliz, gidin başka ortak bulun. Bu ucuz numaralar boyun eğmeyeceğiz. Bu konuyu bir sopa olarak kullanmanıza izin vermeyeceğiz.”