Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Habertürk'te katıldığı bir programda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sürekli tekrarladığı başkanlık sistemini eleştirdi. Arınç, 'birinci sözümüz başkanlık değil anayasayı yapacak güce sahip olmak' dedi.

Bülent Arınç “Başkanlık sistemi, Türkiye’ye parlamenter sistemin getirmediği neyi getirecek?” şeklindeki bir soruya ” Bilmiyorum. Başkanlık konusu açıldığı zaman ben fikirlerimi çokça söyledim. Biz yeterli çoğunluğu sağladığımız takdirde yeni bir anayasa yapacağız. Birinci sözümüz budur. Birinci sözümüz başkanlık değil. Birinci sözümüz yeni anayasayı yapacak güce sahip olmak. Buna sahip olduğumuz zaman, inşallah olacağız en az 330′la, o zaman yeni anayasayı yaptığımızda bu ülke nasıl daha iyi yönetilebilir sorusunun cevabını da başkanlık sistemini de konuşacağız.” diye yanıt verdi.

Bülent Arınç’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

‘AK PARTİ AÇISINDAN DA YANLIŞ’

“Çok yanlış oldu. HDP açısından da çok yanlış, AK Parti açısından da çok yanlış. Eğer biz başkanlık sistemine karşıyız diyerek Cumhurbaşkanımızı hedef alıyorlarsa, sıkılmadan ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ diye bunu tekrarlıyorlarsa bu bir siyasetçinin yapacağı şey değil. Bunun üzerine politika üretilmez. Bunun üzerine halk manipüle edimez. Bu çok basit bir şey. Bunu çoluk çocuk yapar. Bunun karşılığı da Sayın Recep Tayyip Erdoğan karşıtlarını veya AK Parti karşıtlığını başkanlık konusu üzerinden aleyhte bir kampanyaya dönüştürmek mümkün olur ve AK Parti bundan dolayı da kaybederse ona da yazık olur. Başkanlık meselesini bu seçimin manivelası haline getirmek bence yanlış.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Gözyaşlarının dinmesi bizim temel amacımızdır. Siyasi rant aracı olarak görmedik bu konuyu. Halk çözüm sürecini destekliyor.

HDP'nin barajın altında kalması süreci etkilemez. Sürecin halkımız adına başarıyla sonuçlanmasından sorumluyuz. HDP değil AK Parti olmazsa, havada bulut sen bu işi unut. 15 aylık partiyken seçime girdik, barajdan şikayet ettik mi?

BARAJ TARTIŞMASI

Temsilde adalet çok önemlidir, baraj buna mani. Anayasa Mahkemesi ve AİHM'e yapılan müracaatlar reddedildi. Barajın ne kadar düşüreleceği bile bir tartışma konusu. Baraj altında kaldık diye aba altından sopa göstermek olmaz.’’