Abdullah Öcalan'ın KCK yetkililerine yazdığı mektuba yanıt mektubunu almak için 29 Aralık günü Kandil'e giden BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve HDP Eş Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder dün gece döndü. Öcalan'ın mektubuna yanıt almak ve 'çözüm süreci'ni değerlendirmek için Kandil'e gittiklerine vurgu yapan Buldan, KCK yetkilileri ile 8-9 saat süren rutin bir toplantı yaptıklarını kaydetti.

ANF'nin haberine göre Buldan, İmralı Adası'na gidip geldikten sonra, 7 Aralık'ta Öcalan ile yaptıkları görüşmeden sonra Öcalan'ın kendileri aracılığıyla 20 sayfalık bir mektubu Kandil'e iletilmek üzere verdiğini belirterek, "Bu mektuba cevap hazır mı? Buna ilişkin KCK yetkilileri ne yapmayı planlıyorlar? Buna cevap almak için gittik. 8-9 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Sayın Öcalan'ın mektubuna henüz yazılı bir cevap hazırlanmadığı belirtildi. Çünkü bütün alanlarda mektubun okunması ve tartışılmasından sonra cevap hazırlanabilecek. Sözlü bir aktarım oldu. Mutlaka bir dahaki gidişimizde hazır olacak. Bu seferki görüşmede mektup verilmedi. Bütün alanlarda konuşulup tartışıldıktan sonra mektubun cevabı gelecek" bilgilerini verdi.

'SÜRECİN İKTİDAR SAVAŞINDAN ETKİLENİP ETKİLENMEYECEĞİNİ KONUŞTUK'

KCK yetkilileriyle yaptıkları toplantıda Türkiye'deki siyasi gündemin, 'çözüm süreci'nin masaya yatırıldığını ifade eden Buldan, şöyle konuştu:

"Elbette, son dönemlerde Türkiye'de yaşananları değerlendirdik. AKP-Cemaat savaşı, iktidar savaşının sonucundan barış süreci etkilenir mi? Nasıl etkilenir? Onu konuştuk. Sebahat Tuncel kararını masaya yatırdık. Yaptığımız görüşmede, 'Kürt sorununun çözümsüzlüğünden dolayı hırsızlık da olur, yolsuzluk da olur' sonucu çıktı. Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünün gündeme girmesi gerekiyor. Barış süreci sekteye uğratılmamalıdır. AKP'nin yapması gereken bu sorunu çözmektir. Bu sorun çözülmeden süreç provoke edilmeye açıktır. Bu nereye kadar böyle gidecek... Yasal zemin oluşmadan sıkıntılar oluşur. Demokratik Cumhuriyet temelinde artık adımlar atmalıdır."

Perşembe günü, kabine değişikliğinin ardından hükümetle ilk görüşmeyi yapmak istediklerini açıklayan Buldan, "Perşembe günü yeni hükümetle de, bakanlarla da görüşmeyi planlıyoruz. İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek'ten randevu talep ettik. Barış süreci nasıl gidecek? Paralel devletin olduğunu ifade ediyorduk. Sayın Öcalan her görüşmesinin ardından bunu hep söylüyordu. Sayın Başbakan'ın da bu konuda dikkatli olması gerektiğini söylüyordu. Ne yazık ki, AKP-Cemaat ortaklaşa baskı ve zulüm uyguladılar. Bunun neticesinde bugün bir yolsuzluk ortaya çıktı. Kürt sorununa demokratik yollarla çözüm üretilmesi gerekiyor. Perşembe günü adaya gidiş tarihimizi de netleştirebiliriz" diye konuştu.

Buldan, "Sayın Öcalan ile 2014 yılında bir görüşme yapmayı planlıyoruz.. Perşembe günü bu talebimizi de Adalet Bakanlığı'na ileteceğiz. Yeni yıla girerken Sayın Öcalan ile görüşme yapmayı umuyoruz" dedi.