Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ile Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün, İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmesini değerlendirdi.

Görüşmenin ardından henüz bir açıklama yapılmadığını, neler konuşulduğunu, nelerin masaya yatırıldığını ve Abdullah Öcalan'ın ne söylediğini bilemediğini belirten Buldan, şöyle konuştu:

''Ama biz başından beri diyalog ve müzakere sürecine Öcalan'ın dahil edilmesi gerektiğini ifade ederdik. Ama dün itibariyle böylesi bir süreç başlatılmışsa, Öcalan bu sürece dahil edilmişse, bunun olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bana göre bundan sonrası için Öcalan, Ahmet beye ve Ayla hanıma mutlaka olumlu açıklamalarda bulunmuştur. Çünkü döndükten sonra Ahmet Türk'ün gözlerindeki pırıltıdan bile görüşmenin çok olumlu geçtiğine dair bir izlenim edindim. Çünkü Ahmet Bey daha öncesinden de Öcalan'ı tanıyan bir insan, saçlarını bu mücadele uğruna ağartmış bir insan. Sayın Türk'ün o görüşmeden çok olumlu bir sonuç çıkardığı kanısındayım. Bundan sonrası için de bu görüşmelerin hem devam edeceğine hem de çok olumlu bir yöne doğru gideceğine inanıyorum. Ama bizim açımızdan şu önemli: Bu sürece Öcalan'ın dahil edilmesi önemli. Çünkü biz müzakere ve diyalog sürecinde mutlaka Öcalan'ın olması gerektiğini düşünüyorduk. Böylesi bir gelişmenin de olumlu olduğunu ifade edebilirim.''

"TECRİT DE KIRILMIŞ OLDU"

Siyasi bir partinin Öcalan'la görüşmesini ''çok olumlu'' bulan Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şu açıdan da olumlu: Bu, tecrit olayının kırılması anlamına da geliyor. Çünkü 1,5 yıldır hiç kimsenin İmralı ile temasa geçmediğini, avukatlarının gönderilmediğini ifade ediyorduk. Bu bir gerçekti ama dün itibariyle bir anlamıyla bu tecrit de kırılmış oldu. Bunun da olumlu bir gelişme olarak görülmesi gerekiyor.''

Görüşmede neler konuşulduğunu bilemediği için yorum yapmak istemediğini ifade eden Pervin Buldan, ''Bir iki gün bekleyelim. Arkadaşlarımız açıklama yapacak, kamuoyu ile paylaşacak'' dedi.

'YARIN AÇIKLAMA YAPABİLİRLER'

''Bundan sonra süreç nasıl işler?'' sorusuna Buldan, ''Bana göre bu müzakere devam etmeli, Öcalan ile diyalog devam etmeli'' yanıtını verdi.

Buldan, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk, Ayla Akat ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'un Diyarbakır'da görüşmeyi değerlendirmek için bugün bir araya geldiklerini ifade ederek, ''Muhtemelen bugün bir değerlendirme yapıp, açıklamayı yarın yapabilirler'' dedi.