İMC TV'deki "Ayşegül Doğan’la Gündem Müzakere" programına katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, bundan sonraki süreçte İmralı’ya daha sık gideceklerini belirterek yapılan açıklamaların ardından yaşanan manipülasyonun önüne geçebilmek için ayda bir açıklama yapacaklarını belirtti. Buldan, “Artık hükümetle ortak  açıklamalar yapabilmeliyiz ” dedi.

Buldan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"ÇÖZÜM SÜRECİNİN İLK MADDESİ KADINLARDIR"

“Çözüm sürecinin ilk gündem maddesi aslında kadınlardır. Sayın Öcalan’ın hazırlamış olduğu dört sayfalık taslakta, kadınlara dair de yine içerisinde yasal ve anayasal düzenlemeler bağlamında çok önemli ifadeler var. Kadınların yaşadığı sorunları yasal anlamada nasıl çözeceğiz, anayasal güvence altına nasıl alacağız, kadın özgürlüğünü anayasa da nasıl tanımlayacağız.

“Kadınların yaşadığı sorunları aşma konusunda hangi önlemler alınacak ve hükümet, devlet bu konuda hangi paketleri çıkaracak. Bütün bunlar Sayın Öcalan’ın gündeminde olan meselelerdir. Ve hazırlamış olduğu taslakta da önemli bir maddedir.

"TOPLANTILARA DEVLETİ TEMSİLEN BİR EKİP KATILMALI"

“Bundan sonraki toplantılara devleti temsilen bir ekibin katılması gerekiyor. Bu Kamu Güvenliği Müsteşarlığı da olabilir devletin belirleyeceği herhangi bir kurumun temsiliyeti de olabilir. Bunlarla bir arada o taslak zerinde bazı tartışmalar yapmamız gerekecek ve bu tartışmalar sonucunda da artık müzakereye geçebileceğinin mesajı verilecek. Bu mesaj belki Sayın Öcalan tarafından verilecek. Bütün bunları tabii ki önümüzdeki toplantılarda görebiliriz.

“ARTIK İMRALI’YA GİDECEĞİMİZ TARİHLERİ SÖYLEMEYECEĞİZ”

“Fakat ben şuna inanıyorum bundan sonraki toplantılarda ki çok seri toplantılar başlayacak artık. Daha önce ayda bir gidiliyordu görüşmeye. Bundan sonra çok daha sık gidilecek. Artık gideceğimiz günü de söylemeyeceğiz.

“Bundan sonraki gidişler çok sık olacağı için her seferinde çıkıp bir açıklamada yapmayacağız. Çünkü yapılan her açıklama gerçekten bazen zarar verebiliyor. Basın tarafından medya tarafından farklı kelimeler ön plana çıkarılıp sabote edilebiliyor ya da manipüle edilebiliyor. Dolayısıyla bütün bunları engelleyebilmek için aslında ayda bir açıklama yapacağız belki. Çok sık gideceğiz fakat ayda bir açıklama yapacağız.

“Eğer bunu oturtabilirsek müzakere süreçlerinde bence böyle de olması gerekiyor. Çok konuşmamak, her yapılan görüşmeden sonra açıklama yapmamak sürecin sağlıklı yürüyebilmesi açısından önemlidir. Ama tabii ki her şeyin gizili kapaklı olması da çok büyük bir zarar verir.

“HÜKÜMETLE ORTAK AÇIKLAMALAR YAPABİLMELİYİZ”

“Çünkü kamuoyunun çok büyük bir beklentisi var, çok büyük bir merakı var ve herkes bu sürecin nasıl bir barış sürecine evrileceği konusunda merak içerisinde. Dolayısıyla çok gizli kapaklıda değil zaman zaman açıklama yaparak fakat bu açıklamalarında ortak açıklamalar olması konusuda bizim böyle bir isteğimiz var. Artık hükümetle ortak yapabilmeliyiz açıklamalarımız.”