Soner AYDIN / Demokrat Haber-Mersin

Mersin’de Emek ve Demokrasi Platformu, 8 yıl önce Agos Gazetesi önünde katledilen Hrant Dink için anma etkinliği düzenledi.

19 Ocak 2007’de Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Agos Gazetesi önünde katledilen Hrant Dink, Akdeniz Belediyesi tarafından yaptırılan Hrant Dink Parkı’nda anıldı. Anmaya Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Fazıl Türk, HDP Mersin Eşbaşkanları, İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, İHD üyeleri ve partililer de katıldı. “Hrant için adalet için” pankartının açıldığı anmada sık sık “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz”, sloganları atıldı.

“HEP KARDEŞLİĞİ SAVUNDU”

Anma öncesi kısa bir konuşma yapan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Hrant’ın bu topraklar üzerinde barış içinde kardeşçe yaşama umudu odluğunu ve hep bunu savunduğunu ancak bazı karanlık odaklar tarafından katledildiğini dile getirdi.

Tanrıverdi’nin ardından söz alan Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Fazıl Türk ise, “Hrant’ın barış için kardeşlik için emeklerini hiçbir zaman unutmayacağız. Her zaman saygıyla anacağız. Bu topraklar üzerinde barışı demokrasiyi kurup kardeşçe yaşayacağız. Bu halkı sömürenler kaybedecek” dedi. 

Platform adına basın metinini okuyan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, Mersin’de basına yönelik saldırıyı kınayarak, “19 Ocak 2007’de sadece Hrant Dink’i değil, hepimizi yüreğimizden vurdular, birer parça kopardılar ve bugün 19 Ocak 2015 yüreklerimiz hala yaralı, hala sızlıyor. Şovenizmin ve ırkçılığın bir devlet politikasına dönüştüğünde ne denli tehlikeli olduğu ve her tür katliamın işlenebileceği Hrant Dink cinayetiyle bir kez daha ortaya çıkmıştır. Eğer bugün Cizre’de 12 yaşındaki çocuklar öldürülüyor, Hakkari’de panzerlerden yola patlayıcı maddeler atılıyor ve karanlık cinayetler devam ediyorsa Hrant Dink cinayetinin arkasındaki asıl güç ve zihniyet ortaya çıkarılmadığı, tarihsel yüzleşme gerçekleşmediği içindir. Cinayette sorumluluğu bulunanlar zaman içinde terfi ettirildiği içindir. Taş atan çocuğun arkasında daha ilk gün ‘örgüt’ bulan ama Hrant Dink cinayetinde örgüt bulamayan bir yargı olduğu içindir” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN’

Düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı saldırıların yeniden tırmandığını kaydeden Muşlu, “Halkların bir arada kardeşçe yaşamasına ırkçı ve faşist yönelimlerin devrede odluğu bir dönemde bizler Hrant için, adalet için mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle cinayeti bir kez lanetliyor, sevgili Hrant’ı anıyor, gerçek katillerin açığa çıkarılmasının ve cezalandırılmalarını istiyoruz” diye konuştu.