İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Eskişehir'de "Barış ve adalet için sen de bir ses çıkar" kampanyasının startını veren Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu (Roboski) Köyü'nde 35 kişinin yaşamını yitirdiği katliama tepki gösterdi.

Mart ayının sonuna kadar "Barış ve Adalet için Sen de bir ses çıkar" kampanyası başlatan HDK, ilk açıklamasını TSK'ye bağlı uçaklar tarafından Şırnak'ın Uludere ilçesi Ortasu (Roboski) Köyü'nde katledilen 35 Kürt gencine ayırdı.

“DEVLET TERÖRÜNE KARŞI SOKAKLARDAYIZ”

İstanbul - Barış ve Adalet çağrısı için “Sende bir ses çıkar” eylemliğini kapsamında bir araya gelen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyesi yüzlerde kişi Roboski katliamını kınayarak “estirilen devlet terörüne karşı” barışın sesi yükseltme çağrısında bulundu.

HDK tarafından Barış ve adalet için “sen de bir ses çıkar” kampanyası startını aldı. İstanbul’da Taksim Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi Roboski katliamını kınayan pankart ve dövizler eşliğinde sık sık “katil devlet hesap verecek”, “Şırnak halkı yalnız değildir” sloganlarını attı.

BDP Milletvekilleri Sabahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel, Gencay Gürsoy, yazar Necmiye Alpay’ın yanı sıra birçok sanatçı ve sendika yöneticisi de eyleme katıldı. Konuya ilişkin dağıtılan bildiride ’35 genç köylünün katledilmesine sessiz kalmayacağımızı haykırmak, operasyonların, gözaltı ve tutuklamaların son bulmasını talep etmek için buradayız’’ denildi.

“KÜRTLER NE İSTEDİĞİNİ BİLİYOR YA SİZ!”

İlk konuşmayı HDK üyesi BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaptı. HDK, BDP'li milletvekilleri ve bölge halkının mücadelesi sonucu Roboski katliamının üzerinin kapatılamadığına dikkat çeken Kürkçü, "Şimdi hükümetin karnı açık bir yara gibi ortada, bu bir katliamdır. Katliamın kurbanlarına tazminat ödenmedikçe, sorumluları cezalandırılmadıkça, operasyonlar durdurulmadıkça biz de mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

AKP hükümetinin yüz yıllık inkar ve asimilasyon siyasetini sürdürdüğünü kaydeden Ertuğrul Kürkçü, şunlara dikkat çekti: "Devletin imha ve inkar siyasetini başarıya ulaştırma şansı yok. Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar, katliamlar bizleri davamızdan alıkoyamayacak. Biz demokratik bir Türkiye ve Kürt halkı için demokratik özerklik istiyoruz. Halkın kendi kendisini yönetmesini istiyoruz. Şunu bilin ki ezilenlerin hepsi bu süreçte yan yana gelecek. İşte o zaman demokrasinin ne olduğunu öğreneceksiniz. Demokrasi her şeyden önce ‘hayır’ demektir. Biz, her geçen gün daha güçlü bir şekilde hayır diyeceğiz.”

“DİRENENLER KAZANACAK”

Eylemde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel de Uludere katliamının hesabını soracaklarını belirterek, AKP tarafından kısılmak istenen seslerini daha gür çıkarmak için sokaklara çıktılarını söyledi. Sokaklarda olanların bu ülkenin asıl sahipleri olduğunu vurgulayan Tuncel, ‘’Biz biliyoruz ki vicdanlılar vicdansızlardan daha çok, halkların kardeşliğini isteyenler katliamcılardan daha çok. AKP bu ülkeyi tek tipleştirmeye karar vermiş biz ise bu ülkeyi renklendirmeye, halkların bahçesine çevirmeye karar verdik. Tarih zulmedenleri de yazar ama asıl olarak direnenler tarihe yazılır. Tarihte hep direnenler kazandı" diye konuştu. Tuncel ayrıca ‘’Başbakan’ın biraz gururu varsa onunla birlikte hükümeti de istifa eder. Ancak onların amacı yeni savaş alanları yaratmak. Bizler de sokaklarda barış ve adalet taleplerimizi haykırarak, buna izin vermeyeceğiz’’ dedi.

TÜZEL: İNKAR VE İMHAYA KARŞI HDK VAR

HDK olarak, önce barış, demokrasi ve halkların birliği ve kardeşliği şiarı ile yola çıktıklarını söyleyen Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, herkesi HDK çatısı altında mücadeleye çağırarak şunları söyledi: İnkar, imha ve yok etme politikalarına karşı, parasız eğitim ve sağlık, anadilde eğitim için HDK var. Demokratik özerklik, ortak vatan, demokratik çözüm her yerde olacak. Emeği ve onuru ile yaşamak isteyen herkes, devlet terörüne, baskı ve yasaklara karşı birleşmeli, mücadele etmelidir.”

ÖZGEN: BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Uludere'de bir insanlık suçunun işlendiğini altını çizdi. Özgen, bu suçun son olması ve geçmişte yaşanan tüm suçların aydınlatılması için emek, demokrasi güçlerinin ve tüm meslek örgütlerinin birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

‘SENİN HESABINI SORACAĞIM DEDE’

Eylemde dedesi Halil Alpsoy’u gözaltında kaybeden 10 yaşındaki Eylem Alpsoy da bir konuşma yaparak, ‘’Başbakana sesleniyorum. Hiç vicdanın sızlamıyor mu? Artık kan dökülmesin, yeter anneler artık ağlamasın. Çocuklarda babasız kalmasın. Dede ben büyüyeceğim, okuyacağım. Senin bu hesabını devlete soracağım. Seni seviyorum canım dedeciğim. Seni unutmayacağım’’ dedi.

Eylemde ayrıca Roboski’de gözlemlerde bulunan heyet içinde yer alan Yazar Necmiye Alpay izlenimlerini paylaştı.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



ANKARA

Ankara'nın Sakarya Meydanı'nda toplanan yüzlerce HDK üyesine, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik de destek verdi.

"Katiller halka hesap verecek", "Failler belli hesap sorulsun", "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Barış, Adalet için bir ses ver", An azadi, an azadi" ve "Ez li virim" dövizlerini taşıyan HDK'liler, sık sık "Yaşasın halkların kardeşliği", "Yalnız kalma HDK'de birleş" ve "Savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganlarını attı.



 ‘ULUDERE’Yİ UNUTTURMAYACAĞIZ’

HDK Eskişehir bileşenleri ise kampanya çerçevesinde Hamamyolu Saat Kulesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sık sık "Katil devlet hesap verecek", "Uludere'yi unutmayacağız unutturmayacağız" sloganları atılırken, açıklamaya halk ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Açıklama yapan Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve HDK Delegesi Ozan Demir, "KCK" operasyonlarının eleştirerek, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Kürtlere ve BDP'ye ilişkin yaptığı açıklamaları kınadı. Demir, Uludere'de yaşanan ve 35 yurttaşın katledilmesi ile sonuçlanan katliamı unutturmayacaklarını belirterek, sınır ötesi tezkereye TBMM'de onay veren bütün insanların katliamın sorumlusu olduğunu söyledi. Demir, ayrıca bundan sonra her Cumartesi günü aynı yerde basın açıklaması yapacaklarını kaydetti.

İZMİR’DE BİLDİRİLER DAĞITILDI

HDK İzmir bileşenleri Konak Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaptı. HDK İzmir İl Meclis üyelerin katıldığı açıklamada HDK pankartı açılırken, TİHV İzmir Temsilcisi Coşkun Üsterci, kampanya için hazırlanan ortak bildiriyi okudu. Üsterci, barış, adalet ve özgürlük zengini bir ülke ve dünyada yaşamak istediklerini belirterek, 2011 yılın kan ve gözyaşıyla kapandığını bunun için gelecek yeni yılla barışa ve adalete ulaşmak için bu kampanyanın önemli olduğunu söyledi. Üsterci, Roboski'de yaşanan katliamın bir benzerinin daha yaşanmaması için barış ve adalet için bu kampanyaya her kesin ses vermesi gerektiğini belirtti. Üsterci, Terörle Mücadele Kanunu, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması için ve tüm düşünce tutsakların serbest bırakılması için seslerinin daha da güçlü çıkacağını söyledi. HDK üyeleri, açıklamanın ardında Konak'ta "Sen de ses ver" kampanyası için hazırlanan bildirileri dağıttı.

‘ZÜLME KARŞI PLATFORM’

HDK Adana bileşenleri, Beşocak Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama öncesi yoğun polisiye önlemler alındı. Grup adına basın açıklamasını okuyan HDK Adana Yürütme Üyesi Güven Boğa, okudu. Boğa, HDK'nin yeni yılın ilk haftasından itibaren 2-3 aylık dönem boyunca yürüteceği çalışmaların odağına, "Sen de bir ses çıkar" başlıklı kampanyayı koymayı uygun bulduğunu kaydetti. Boğa, "'Sen de bir ses çıkar' kampanyası, bir yandan hükümetin ve devletin mevcut politikalarından rahatsız olan herkesin en yakıcı ve en güncel taleplerini dile getirdikleri, başta adaletsizlik ve eşitsizlik olmak üzere, her türlü zulüm ve haksızlığa karşı seslerini yükselttikleri bir platform olacağı gibi; diğer yandan da on yıllar boyunca sesi sürekli bastırılmış, susturulmuş, yok sayılmış halkların, inançların, kültürlerin, yaşam tarzlarının kendilerini ifade edebildiği, kendi sesleri ve dilleriyle konuşabildiği bir mevzi olacaktır" dedi. (ANF)