17 Aralık operasyonunun ardından hükümet adına Başbakan Yardımcısı olarak savcılar hakkında suç duyurusunda bulunan Bekir Bozdağ şimdi Adalet Bakanı olarak haklarında inceleme yapılıp yapılmaması konusunda son sözü söyleyecek…

Radikal'deki habere göre; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 3. Dairesi’nin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Büyük Rüşvet soruşturmasını yöneten İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Zekeriya Öz’ü de kapsayan “17 Aralık incelemesi” dosyasının HSYK’nın Başkanı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın onayına sunulması ve izin alınması gerektiği belirtildi.

Başbakan Yardımcısı sıfatıyla savcılara gizliliği ihlal ettikleri için suç duyurusunda bulunan Bozdağ, kabine revizyonunda Sadullah Ergin'in yerine Adalet Bakanı olunca bu sıfatıyla “inceleme ve soruşturma”ya izni vermesi gereken onay makamı konumuna geçti. Hakimler ve Savcılar Kanunu gereği ancak Bakan Bozdağ, inceleme-soruşturma izni verirse savcılara işlem yapılabilecek.

Adalet Bakanlığı kaynakları Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'ya, savcılara işlem yapılması için Adalet Bakanlığı’nın izni gerektiğini HSYK 3. Dairesi’nin inceleme-soruşturma izni talepli 17 Aralık dosyasını bakanlığa göndereceğini bildirdiler. Aynı kaynaklar Bakan Bozdağ’ın dosyayı değerlendirdikten sonra “inceleme ve soruşturma” izni verip vermemeye karar verecek. Bakanlık kaynakları HSYK’nın inceleme izni talepli dosyasının henüz kendilerine ulaşmadığını da bildirdiler.

ANAYASA DEĞİŞTİ BAKAN İZNİ KALDI

2010’daki Anayasa değişikliğinin ardından Teftiş Kurulu Adalet Bakanlığı’ndan HSYK’ya bağlandı. Ancak Hakimler ve Savcılar Kanunu’ndaki “Soruşturma” başlıklı 82. maddesindeki hakim ve savcıların görevlerinden doğan suçları nedeniyle inceleme ve soruşturma yapılması Adalet Bakanı’nın iznine bağlı olduğu düzenlemesi aynen korundu. Bu madde çerçevesinde HSYK 3. Dairesi önce aralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Başsavcı vekili Zekeriya Öz, 17 Aralık operasyonunun 2. dalgasında soruşturma dosyası elinden alınan Savcı Muammer Akkaş ile Oktay Erdoğan ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında inceleme kararını Bakan Bozdağ’a sunacak. Bakan Bozdağ, inceleme-soruşturma izni verirse, 17 Aralık sürecinde yaşanan yargı krizi ve iddialar mercek altına alınabilecek. Bozdağ’ın kısmi izin verip bazı iddialar için 'incelensin' diğerleri için 'incelenmesin' de diyebilecek.

İLGİLİ ANAYASA MADDESİ

Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun “Soruşturma” başlıklı 82. maddesi şöyle: Madde 82 – Hakim ve savcıların görevden doğan veya görev sırasında işlenen suçları, sıfat ve görevleri gereğine uymayan tutum ve davranışları nedeniyle, haklarında inceleme ve soruşturma yapılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlıdır. Adalet Bakanı inceleme ve soruşturmayı, adalet müfettişleri veya hakkında soruşturma yapılacak olandan daha kıdemli hakim veya savcı eliyle yaptırılabilir. Soruşturma ile görevlendirilen hakim ve savcılar, adalet müfettişlerinin 101'inci maddedeki yetkilerini haizdirler.