Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’ın yargı üzerinde vesayet kurulduğu yönündeki eleştirileriyle ilgili “Başkan’ın konuşması siyasi değil hukuki olmalıydı. Hukuk devletinde bu yaklaşım kabul edilemez” dedi.

Kılıç’ın konuşmasının siyasi polemiklerle dolu olduğunu ve gündemdeki konuları siyasi aktör gibi cevaplandırdığını ifade eden Bozdağ, CNNTürk'te yer alan habere göre şunları söyledi:

“Umarım muhalefet  partileri AYM yetkimizi gasp etti diye alınmaz. Mahkemeler kararları ile konuşur. Mahkemenin veya başkanın kararlarını savunması kararlardaki zayıflığı ortadan kaldırmaz. Mahkeme kararları eleştirilemez kutsal metinler değildir.

“AYM Başkanı, anayasaya, kanuna, hukuka bağlı hareketle mükelleftir. Niyet okuma görev ve yetkisi yoktur. Niyet okuyor ve insanları itham ediyorsa objektif ve tarafsız hukuk ilkelerine göre karar verilip verilmediği sorgulanır.

“AYM Başkanı, konuşmasında AYM’nin yasamanın, yürütmenin yargının üzerinde olduğunu ifade ile ‘Biz vatandaşların sorunlarını çözmek için hazırız’ mesajı vererek, AYM’yi alternatif bir iktidar olarak gösteriyor.

“AYM’nin veya başkanının yasama, yürütme ve yargı üzerinde vesayet organı gibi hareket etme hak ve yetkisi yoktur.”