İZMİR- Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İl Başkanı Arif Ali Cangı, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 12 Eylül davasına yapılan müdahillikleri reddetmesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

 

"Yeterli belge olmadığı" gerekçesiyle başvuruların reddedilmesini eleştiren Cangı, "Mahkeme bu mantıkla devam ederse, 'Yeterince somut belge yok' diyerek, müdahilleri, 'Çok yaşlılar' diyerek de Evren ve Şahinkaya'yı evlerine gönderir ve 12 Eylül davasını paketleyip böylece adliyenin tozlu raflarına kaldırır" dedi.

 

'MAĞDURUN İŞİNİ YOKUŞA SÜRMEYİN'

"Mağdurun işini yokuşa sürerek 12 Eylül'ün hesabı sorulamaz" diyen Cangı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Mahkeme, şayet yeterli ve somut belge sunulursa başvuruları yeniden ele alacağını açıkladı. İdam edilmiş, katledilmiş insanlar ve onlara ait kayıtlar devlet arşivlerinde alenen bulunuyorken, mahkemenin belge peşinde koşmasını ve bu acılı ailelerin müdahillik başvurularını kabul etmemesini akıl ve izanla izah etmek mümkün görünmüyor. Türkiye'nin 30 yılını, binlerce insanımızın hayatını çalan bir dönemin, isteyerek ya da istemeyerek belge arıyoruz denilip, sararmış kâğıtlar arasında görünmez kılınmasına seyirci kalamayız. Toplumu davadan soğutacak, mağdur insanların umudunu kıracak, kaygı yaratacak bürokratik savsaklama ve savrukluklara göz yumamayız."

 

'11 MAYIS'TA ANKARA'DA NÖBETTEYİZ'

EDP İl Başkanı Cangı, davanın her durumda takipçisi olacaklarının altını çizerek, "Davanın 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonunda buharlaşmasına izin vermeyeceğiz. Halka yapılmış bu darbede ağır insanlık suçu işlenmiştir. Bu suç evrensel hukuk ilkeleri bakımından karşılıksız bırakılamaz. 11 Mayıs'ta yine Ankara’da, yine nöbetteyiz. Mağdurları ve demokrasi sevdalılarını da davet ediyoruz. Kamuoyunun sürekli duyarlılığı, darbecilerin akıbetini belirleyecek ve darbe rejiminin tasfiyesini er geç sağlayacaktır. Bu dava sahipsiz değil. Darbeciler mutlaka halka hesap verecek!" dedi. (ETHA)