Cenevre'de yapılan Birleşmiş Milletler toplantısında Ezidilerin Mir'i Tahsin Beg adına konuşan Dr. Mirza Dinnayi BM'den Ezidi soykırımının tanınmasını istedi.

Dr. Mirza Dinnayi, 500 bin Ezidi kurban adına konuştuğunu belirterek Ezidilerin BM'den taleplerini sıraladı.

"Yerlerinden edilen Ezidilerin yatakları artık yer, battaniyeleri gök, yastıkları ise taşlardır" diye konuşmasına başlayan Dinnayi, uluslararası ve yerel güçler tarafından umursanmayan Ezidilerin umutsuz ve evsiz bırakıldığına dikkat çekti.

Anne babaları ölmüş, kendileri de açlıktan ölmek üzere iken kurtarılan çocuklar adına da konuştuğunu belirten Dinnayi, "IŞİD'in öldürdüğü 3 bin ve kaçırdığı 5 bini kadın ve çocuk ile tecavüz ettiği yüzlerce kadın ve kız çocuğu adına konuşuyorum. Şu an burada bulunmamın nedeni, terör kurbanı olan Ezidilerin, bu terörden korunmak için sizlerden acil çaba göstermenizi istemek için konuşuyorum" diye konuştu.

Ezidi kültürünün, dininin tarihinin kurtarılmasından uluslararası kamuoyunun sorumluluğu da olduğunu belirten Dinnayi, "Ama ondan önce insan olarak bizim varlığımızı korumak gelir. Bizim insanlık onurumuzu korumak sizin görevinizdir. Şengal'de yaşanan Ezidi katliamı, terörist gruplar arasında olan sıradan bir katliam değildir. 5 bin yıldır Mezopotamya topraklarında yaşayan etnik bir grubun soykırıma uğratılmasıdır. Uluslararası kamuoyu Ezidilerin tarihsel mirasının korunması mecburiyeti vardır. Bizler Güvenlik Konseyi'nden ve uluslararası yetkililerden Şengal olayının araştırılmasını ve yaşanan soykırımı tanımalarını istiyoruz" diye konuştu .

Dinnayi Ezidiler olarak BM'den taleplerini şu şekilde sıraladı:

"1- Bizler Güvenlik Konseyi'nden ve uluslararası yetkililerden Şengal olayının araştırılmasını ve Irak'ta yaşanan Ezidi jenosidinin tanınmasını istiyoruz. Tüm dünyanın bu katliama ilişkin sorumluluklarını yerine getirmesini ve katliamın faillerinin tespitini ve yargılanmasını istiyoruz.

2- Ezidilerin ve diğer azınlıkların uluslararası barış güçlerine ve korumalarına ihtiyacı var. Bu nedenle Şengal'de Ezidilerin otonom bölge oluşturma projesinin desteklenmesini ve uluslararası toplulukların gözetimi ve yol göstericiliği altında Iraklı ve Kürt yönetimi ile koordinasyon halinde Ninova'da yaşayan Ezidi, Hristiyan, Şebek ve diğer azınlıklar için güvenli bölge oluşturulmasını istiyoruz.

3-Çoğunluğu Ezidi olan, Şengal ve diğer yerlerde evlerinden edilmiş, en temel ihtiyaçları bile olmayan 500 binden fazla evsiz göçmene insani yardım sağlanmasını,

4-Ezidiler ve diğer azınlıkların radikal İslamcı grupların saldırılarından korunması için AB ülkelerinde göçmen prosedürünün yerine getirilmesi ve göçmen statüsünün verilmesini,

5 - 5 binden fazla kaçırılmış ve köleleştirilmiş kadın ve çocuğun özgürleştirilmesi için uluslararası toplumun bir an önce ciddi çalışma yapmasını istiyoruz."

Dinnayi konuşmasının sonunda Şengal'deki jenoside son verilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunarak, yardımda bulunan herkese teşekkür etti.

(DİHA)