BM İnsan Hakları Komiseri Zeid Al Hussein, Birleşmiş Milletler 33. İnsan Hakları Konseyi Oturumları açılışındaki Türkiye eleştirilerine, Türkiye BM Cenevre Daimi Temsilcisi Mehmet Ferden Çarıkçı’dan yanıt geldi.

Yüksek Komiser Zeid Al Hussein'in, "Sivil ölümler, yargısız infaz ve çok büyük oranlarda göç ettirmeler söz konusu" ifadelerine yanıt veren Türkiye BM Cenevre Daimi Temsilcisi Mehmet Ferden Çarıkçı, Türkiye'ye yönelik eleştirilerin haksız olduğu ve gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Çarıkçı, uluslararası yasalar çerçevesinde ve insan haklarına uygun bir biçimde teröre karşı mücadele verdiklerini savundu.

Kürt kentlerindeki sivillerin PKK tarafından öldürüldüğünü savunan Çarıkçı, "PKK hastaneleri bombalıyor ve sivilleri öldürüyor. Biz sivilleri korumak için teröre karşı operasyon yapıyoruz" dedi.

Çarıkçı, Zeid Al Hussein'in BM'nin Kürdistan kentlerinde inceleme yapmak istediğine dair talebine ise yanıt vermedi.

AL HUSSEİN: YARGISIZ İNFAZLAR VAR

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Al Hussein oturumların ilk gününde yaptığı konuşmada, Türkiye ile ilgili ellerinde çok sayıda belge ve doküman olduğunu ve Türkiye'nin sürekli olarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylemişti.

Al Hussein’in açıklamasında, "Uluslararası hukuku ve insan haklarının sürekli olarak ihlal edildiğine ilişkin raporlar ve veriler ulaşıyor elimize. Bunların içinde sivil ölümler, yargısız infazlar ve çok büyük rakamlarda yerinde ettirmeler söz konusu. Bize şehirlerin ve köylerin yakılıp yıkıldığına dair sürekli olarak raporlar ve veriler geliyor. Yerlerinden edilen binlerce insanın insani temel ihtiyaçlarının karşılanması ve korunması gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Al Hussein, ayrıca geçtiğimiz aylarda yaptığı basın toplantısında, Türkiye'nin Cizre kentinde 100'ü aşkın kişiyi bodrumlarda diri diri yaktığını, Nusaybin’in ağır silahlar yıkıldığını ve buna dair ellerinde görüntülerin olduğunu söylemişti.