CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, "Türk ulusu ile Kürt milliyeti eş değil" sözlerinin ardından başlayan tartışmalar üzerine Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Güler, konuşmalarında yadırganacak bir şey olmadığını, kendisine yönelik linç kampanyası başlatıldığını savundu.

Güler özetle şunları söyledi:

"ULUSAL YAPIYI TAHRİP ETMEK BİZİ ÖLDÜRÜR"

"Bu basit bir yanlış anlamadan ziyade CHP üzerinde yürütülen gayri meşru, CHP dışından yürütülen yeni dizayn çalışmasının bir parçasıdır. Ulusal yapıyı tahrip ederek siyaset yapmak bizi öldürür."  

"BU BİR YANLIŞ ANLAMA DEĞİL, LİNÇ KAMPANYASIDIR"

"Bu pasif bir yanlış anlama olmaktan ziyade CHP dışından yeniden dizayn girişiminin bir parçasıdır. Linç kampanyasına dönen bu şey bir kampanyadır. Kimse bunun CHP’de bir sarsılma veya bölünme ile sonuçlanacağını beklemesin. CHP bunu kendi içinde tartışarak aşacaktır."

"TÜRKİYE YUGOSLAVYA GİBİ OLMASIN"

Kendisine yönelik yapılan “ırkçı” değerlendirmesine ilişkin özür bekleyen Güler, sözlerini ise Yugoslavya örneğini vererek savundu. Kendisinin de Boşnak göçmeni olduğunu babasının Yugoslavya’da yaşamış birisi olduğunu söyleyen Güler, “Ben de Boşnak kökenli bir Türk vatandaşıyım. Türkiye’nin Yugoslavya gibi olmasını istemiyorum. Yugoslavya milliyetler mezbahasına dönmedi mi? Yapılmak istenen Türk ulusunu çözme operasyonu buna benzer bir tehdit getiriyor” iddiasında bulundu.

‘ULUS’ VURGUSU

Güler, “Sorun Türk uluslarını oluşturanlardan birinin devlet olmak istemesidir. Şimdiki istek mevcut ulusal yapıyı terk etmemizdir. Ulusal yapının tahribatıyla eşitlik sağlanamaz. ‘Türkiye’de Kürt sorunu Türk sorunu olmuştur’ deniliyor. Başbakan ‘Türkiye’de Kürt sorunu yoktur’ derken bunu demek istemiş olabilir. Aşınmışlıkları onararak kendimizi yenileyebiliriz. Türk vatandaşlığı kaldırılarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı getirilmek isteniyor. Türk ulusal yapısından vazgeçilebilir mi?” dedi.

“Ulusal yapının tahribatı ile hak ve eşitlik elde edebilecek hiçbir milliyet unsuru yoktur” tezini savunan Güler, özgürlük ve barışın ancak ulusal yaklaşımla sağlanabileceğini söyledi.

'MEŞRU MÜDAFAA' MEVZUU

“Meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız” diyen Güler konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Türk vatandaşlığını ortadan kaldıran siyasetler bunu yapacaklarının bilgisini vermiyorlar. Ama toplamda herkes biliyor ki Türk olduğunu söyleyene ırkçısın diye söylüyorlar sıkıntısı var. İşte biz bu insanların meşru müdafaa hakkından bahsediyoruz” dedi.

"ULUS ÇADIRI OLSUN"

Güler, insani olarak Kürlerin, Türkler veya farklı kesimlerin tartışmasız eşit olduğunu söyleyerek, “Biz insani ve kültürel eşitlikten söz etmiyoruz. Siyasal yeniden kuruluştan söz ediyoruz. Ulus çadırımız olsun milliyetlerin tümü hem o çadırın dokusunda yer alsın hem de içinde özgürce dursun diyoruz” dedi.

'İŞÇİ PARTİSİ'NE KATILINACAK' İDDİALARI

Güler açıklamasının ardından ise basın mensuplarının sorularını yanıtladı. CHP’deki bazı kişilerin İşçi Partisi’ne (İP) geçeceği iddialarına da yanıt veren Güler, “İşçi Partisi Genel Sekreteri’nden ne bir ses ne de bir nefes aldık. O haber basın adına talihsizlik. Böyle bir haber nasıl yapılabiliyor?” dedi. Güler, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Başka partiden gelen ile 30 yıldır bu partide olan arasında fark yoktur” diye konuştu.