Halkların Demokrasi Kongresi (HDK) Bağcılar İlçe Meclisi, "Barış için eşitlik çözüm için demokrasi" kampanyası çerçevesinde Bağcılar'da bulunan Gergerliler Derneği'nde halk toplantısı düzenledi.

Toplantıya, BDP eski milletvekili Akın Birdal, HDK MYK üyesi Hatice Altınışık, Anti-kapitalist Müslümanlar üyesi Sedat Doğan'ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Toplantının yapıldığı salona "Barış için eşitlik çözüm için demokrasi" pankartı asıldı.

Toplantıda ilk konuşan HDK Bağcılar İlçe Meclisi üyesi İbrahim Turgut, Kürt sorununun çözümüne ilişkin AKP'nin adım attığını belirterek, "AKP Kürtlerin verdiği mücadele sonucunda bugün bu adımları attı. Süreç karşısında rehavete kapılmamamız lazım, daha çok mücadele etmemiz gerekir" dedi.

'BİRBİRİMİZE SAYGI GÖSTEREREK KENDİMİZİ VAR EDERSEK BARIŞ ENGELLENEMEZ'

Barış sürecini Anti-kapitalist Müslümanlar grubuna anlattıklarını belirten Sedat Doğan ise, Kürt sorununda hep Kürt yurttaşların yanında olduklarını söyledi. Kürt sorununun tartışılabileceği platformların kurulması gerektiğine vurgu yapan Doğan, "Bu coğrafya çok dilli, çok kültürlü ve çok dinlidir. Birbirimize saygı göstererek kendimizi var edersek, kapitalistlerin hiç biri bizim barışımızı engelleyemez" diye konuştu.

BİRDAL: PKK BUGÜNE KADAR 8 KEZ ÇATIŞMASIZLIK İLAN ETTİ

Farklı kimliklerini bir araya gelen topluluklar ve bireylerin HDK'yi kurduğunu belirten Akın Birdal ise, "Egemenlerin bölgesinde oluşturduğu güce karşı hegemonik bir güç olarak yola çıktık" dedi.

Bölgede 3-4 aydır çatışmaların yaşanmadığını aktaran Birdal, "Bu sorunun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümlenmesi herkeste heyecan yaratmıştır. PKK bugüne kadar 8 kez çatışmasızlık ilan etti. Ama ne yazık ki bu süreçler hep devlet tarafından heba edildi" dedi.

Yeni bir sürecin yaratıldığına dikkat çeken Birdal, "Bu sürecin en önemli faktörlerinden biri Kürt halkının barış, demokrasi ve eşitlik için kararlılıkla başlattığı direniş ve isyanıdır. İkinci nedeni ise bölgesel konjektürel durumdur" dedi.

'BİR TARAF ATEŞKES YAPTI YA DİĞERİ'

Başlatılan sürecin iki tarafının olduğunu; ama sadece bir tarafın ateşkes ilan ettiğini söyleyen Birdal, "Sayın Öcalan eylemsizlik kararı verdi. Eylemsizlik oldu. Rehineleri bırakın çağrısı yaptı. Rehineler bırakıldı. Silahların susması bugün Kürt halkı ve önderinin sayesinde olmuştur. Peki, AKP ne yaptı?" diye sordu.

"TELEVİZYONLAR DEVLET DİLİ KULLANIYOR"

Türkiye'de hukuk ve medyanın durumunun içler acısı olduğunu vurgulayan Birdal, "Bu ülkede herkese hukuk lazım. Gerçekleri yazmak için özgür basının olması lazım. Televizyonların diline bakıyoruz devlet dili kullanılıyor. İlk önce bu dili değiştirelim. Televizyonlarda hala terör örgütü, teröristler deniliyor. Bu süreçte gerilla diyemiyorsanız bari militan deyin" şeklinde konuştu.

BARIŞ SÜRECİNİN ANAYSAL ZEMİNE OTURTULMASI

Barış için herkesin yapabileceği bir şeyin olduğunu sözlerine ekleyen Birdal, "Tarihle yüzleşmeliyiz, gerçekleri araştırma komisyonu kurulmalıdır. Kimse insanlığa yapılan savaş suçlarını bizden unutmamızı istemesin" diye konuştu.

HDK MYK üyesi Hatice Altınışık ise, barış sürecinin anayasal bir zemine oturtulması gerektiğini aktararak, "Devlet bu konuda yeterli adımı atmıyor. Devlete adım attırmak için mücadele etmeliyiz. Rehavete kapılmamamız gerekir. Her zaman eylem yapılmalı ve talepkar olmak gerekir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı son buldu. (Yuksekovahaber)