BDP'li 9 milletvekili ile bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk hakkındaki fezlekeler Meclis'te. AKP içinde bazı isimler dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkıyor.

Şemdinli'de yol kontrolü yapan PKK'lilerle selamlaşan 10 vekil hakkında "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan TCK ve TMK uyarınca soruşturma açılması için izin verilmesi talebini içeren dokunulmazlık dosyasının, TBMM Adalet ve Anayasa Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyona havale edilmesinin ardından gözler, siyasi partilere ve özellikle de AKP'ye çevrildi.

MHP, söz konusu vekiller için "Dokunulmazlıkları kaldırılsın" derken, CHP ise buna karşı çıkıyor.

"GÜZEL BİR ŞEY DEĞİL"

Taraf gazetesinden Hüseyin Özkaya'ya konuşan AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir ise, "Sadece bir siyasi partiye mensup milletvekillerinin dokunulmazlıklarının Türkiye gündeminde tartışılıyor olması güzel bir şey değil" dedi.

"1994 ZİHİNLERDEYKEN"

Özdemir, "1994 yılındaki, vatandaşın beyninde ve zihninde bıraktığı o kötü izlenim, o kötü kareler hâlâ zihinlerde. Dokunulmazlık konuşulduğunda bölgedeki vatandaşın aklına ilk o görüntüler geliyor. Umarım böyle bir kareyle Türkiye bir daha karşılaşmaz," dedi.

"DOKUNULMAZLIK KONUSU GELECEKSE BÜTÜN PARTİLER, VEKİLLER İÇİN GELSİN"

Sözlerine şöyle devam etti:

"BDP'li vekillerin davranışları kabul edilebilir değil, ama yine de bir siyasi partinin dokunulmazlıklarının kaldırılması hoş değil. Genel olarak dokunulmazlık konusunda elbette ki gelecekse bütün siyasi partilerin dosyası, fezlekesi olan bütün milletvekillerinin gelmeli."

ENSARİOĞLU NTV'DE KARŞI OLDUĞUNU TEKRARLADI

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkan isimlerden AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise, NTV'de konuyla ilgili açıklama yaptı. Daha önce bir gazeteye verdiği demecinde de karşı olduğunu açıkça belirten Ensarioğlu, NTV'de de bu fikrini yineledi.

Ensarioğlu, ayrıca, dokunulmazlık konusunda yaptığı açıklamalarının "ayrışma", "çatışma" gibi yansıtılmasının yanlış olduğunu, sadece parti içinde 'doğruyu bulmaya çalıştıklarının' altını çizdi.

1994'TE YAŞANANLARI HATIRLATTI

"1994’te ciddi anlamda tahribat yaratan ve hala hafızalardan silinmeyen görüntülere sebep olan Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılması toplumda ayrışma yarattı" diye konuşan Ensarioğlu, "Dokunulmazlıkların tümden kaldırılmasına karşıyım," dedi.

Ensarioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü yasama görevi yürüten milletvekilleri, görevlerini sürdürürken herhangi bir endişe, kaygı olmadan, kendilerini özgür hissetmelidirler. Suç işlemişseniz zaten döneminiz bittikten sonra yargılamanız devam ediyor."

'BU HESAP SANDIKTA GÖRÜLMELİ'

Ölümlerin, çatışmaların yaşandığı dönemde BDP'li vekillerin PKK gerillalarıyla kucaklaşması konusunun ve o görüntülerin verilmesinin hem toplumu geren hem kendilerini inkar eden görüntüler olduğunu söyleyen Ensarioğlu, "Bu hesabın sandıkta görülmesi lazım," dedi.

'DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI ŞİDDETİ TIRMANDIRIR'

Ensarioğlu, "Çok daha fazlasını hak etseler dahi sonuçlarını düşünmemiz lazım," diye yorumladığı durum için şu ifadeleri kullandı:

"Hem hukuki hem siyasi sonuçları vardır. Siyasi sonuçları ülkede daha çok tahribat yaratacaksa bunun siyasi sonuçlarını hesap etmek gerekir.

Siyasetin alanını daraltırsanız şiddete prim vermiş olursunuz. Dokunulmazlıkların kaldırılması örgüte güç verir."