Irak devlet televizyonu, Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelen Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin, Türk askerinin Başika'dan çekilmesi konusunda anlaştığını duyurdu.

Televizyon anlaşmanın ayrıntılarını açıklamadı. Türk askeri Irak'ın kuzeyinde IŞİD'e karşı operasyonunu başlatmadan önce Musul'da savaşacak grupları eğitmek için Başika'da konuşlanmıştı. Irak merkezi yönetimi uzun zamandır Türk askerinin bölgeden ayrılmasını istiyordu.

Başika krizinden sonra ilk kez Irak'a giden Başbakan Binali Yıldırım, mevkidaşı Haydar el İbadi ile görüştü.

Başbakan Binali Yıldırım, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği başkent Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar el İbadi tarafından Başbakanlık Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Yıldırım'a, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da eşlik etti.

Görüşmenin ardından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısına başkanlık edecek olan Yıldırım ve İbadi daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

YDSK toplantısı en son Irak Başbakanı İbadi'nin, Türkiye'ye ziyarette bulunduğu 25-26 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleştirilmişti.

Başbakan Binali Yıldırım ortak basın toplantısında şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz günlerde yaptığınız 'PKK'nın Irak toprakları üzerinden Türkiye'ye zarar vermesine izin vermeyeceğiz' şeklindeki açıklamanız bizim için çok önemli. Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Bu da teröre karşı beraber, birlikte neler yapabileceğimizi en iyi şekilde gösteriyor.

Peşmerge ve Irak merkezi güçleri ile Sincar'ın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Bizim için terör nereden gelirse gelsin aynıdır.

Dolayısıyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakan'ın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz.

Başika meselesini de içeride konuştuk. Bu keyfiyet değil, ihtiyaçtan doğdu. DEAŞ'ın temizlenmesinde önemli bir mesafe kat edilmektedir. Başika konusunu dostane bir biçimde çözüme ulaştıracağız.

Başika'nın nasıl başladığını anlattık. DEAŞ ile mücadelede oradaki unsurlarımız önemli bir vazife ifa ettiler. Oradaki varlığımız bizatihi DAEŞ ile kendisi mücadele etti. İşler yoluna girdiğinde gereken ne ise o da yapılacak." (Kaynak: Sputnik, NTV)