"Bıçak kemiğe dayandı" diyen Başbakan Erdoğan, Ramazan ayının bitimine dikkat çekerek "barışın miladı çok daha farklı olacak" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan Ankara'daki iftarda konuştu.             

ANKARA - Başbakan Erdoğan’dan yaşanan çatışmalar konusunda önemli açıklamalar geldi.

Ankara’da partisinin 10. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde verilen iftarda konuşan Erdoğan, 'bıçak kemiğe dayandı, bunun faturası ağır olacaktır" dedi ve Ramazan ayının bitimine dikkat çekti.

Erdoğan, "Ramazan'a hürmeten sabrediyoruz. Ramazan ayının bitiminden sonra bu ülkede barışın miladı, bu barış ayıyla beraber, bu dayanışma ayıyla birlikte çok daha farklı olacak" ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin kuruluşunun 10. yıl dönümü etkinlerine, bazı bakanlar farklı illerde Başbakan Erdoğan da Ankara’da katıldı. Erdoğan, iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, tıpkı bakanları gibi “çatışmalar” konusuna değindi ve sert konuştu:

"BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"
"Kardeşlerim şu mübarek Ramazan ayında, maalesef yavrularımız şehit ediliyor ve yavrularımızı şehit eden bu bölücü terör örgütüne karşı, bizler şu anda bu mübarek ay vesilesiyle sabırla devam ediyoruz.

Ama unutmayın, bizim medeniyetimizin geçmişinde, o cehalet döneminde bile kimse kimseye kurşun atmaz, kan dökmezdi. İşte bu bölücü terör örgütü ve onların siyasi uzantıları bakınız neler yapıyorlar. Daha dün 3 tane yavrumuzu şehit ettiler.

Bakınız, unutmayın artık yine açık söylüyorum, bıçak kemiğe dayanmıştır diyorum ve bu ülkede bölücü terör örgütüyle arasına mesafe koymayanlar da bu suça iştirak ediyorlar, bunu da buradan açıklamak istiyorum ve onlar da bunun bedelini ödemeye mahkum olacaklardır.

"FATURASI AĞIR OLACAK"
Bu ülkede barışa gölge düşürenler, kan dökerek özgürlükten bahsedenler kaymakamımızı, askerlerimizi, sağlık memurumuzu kaçıranlar, bunları kaçırmak suretiyle eğer bu ülkede bizlerin teslim olacağını, eyvallah edeceğimizi zannediyorlarsa, bunu bizden beklemesinler. Açık söylüyorum, bıçak kemiğe dayanmıştır, ne derlerse desinler, neyi söylerlerse söylesinler, bunun faturası ağır olacaktır. Bu kadar açık konuşuyorum.

"YEREL ÖZERKLİĞİ GEÇİN"
Eğer demokrasi diyorlarsa, eğer hukuk diyorlarsa bunun yeri parlamentodur. Kendi kendilerine bu ülkenin şehirlerinde, gayri meşru, illegal parlamentolar oluşturmak suretiyle kimse bu ülkenin herhangi bir vilayetinde, herhangi bir operasyon veya ameliyat yapamaz bunu böyle bilsinler.

Şunu da çok açık söylüyorum, yerel özerklik, bilmem ne özerklik, geçin onları geçin. Kime neyi anlatıyorsunuz siz? Bu ülkede, hiçbir vilayetimizde yerel yönetimlerin özerkliğinin dışında herhangi bir yerel özerklik diye bir şey konuşulamaz, bizim kitabımızda böyle bir şey yok. Şu anda bütün yerel yönetimlerimiz hepsi özerktir ve özerk çalışmaktadır. Kimse oralarda yaptıkları çeşitli toplantılarla kalkıp da bu millete, bizlere tehdit savurmasın.

Bu can bu bedende oldukça, AK Parti iktidarıyla bizler tüm güvenlik güçlerimizle el ele vermek suretiyle biz bu işin sadece güvenlik boyutunun olmadığını hep söyledik, yine söylüyoruz. Bunun diplomatik boyutunun olduğunu söyledik, psikolojik boyutunun olduğunu söyledik, sosyo ekonomik boyutunun olduğunu söyledik, halkla iç içe olmayı söyledik.

"BUNLARIN DİNLE DE ALAKASI YOK"
Bunların, biliyorsunuz, dinle de alakası yok. Zaten İmralı'daki Kürtlerin dininin Zerdüştlük olduğunu ilan etmişti. Acaba Kürtlerin dininin Zerdüştlük olduğunu kabul eden kaç tane bana Kürt kardeş gösterebilirsiniz? Ben inanıyorum ki, benim Kürt kardeşlerimin tamamına yakını 'İslam' diyecektir. Ayrımcılık, bölücülük... Yapmak istedikleri bu. Kendileri de zaten tribünden seyrediyor. Ama bunlara prim vermeyeceğiz. Bu işlerin hepsi yoluna girecek, hiç endişe etmeyin. Sabırla bu işi başaracağız.

"ÇOK DAHA FARKLI OLACAK"
Ramazan'a hürmeten, biz şu anda sabrediyoruz ama Ramazan'ın bitiminden sonra bilesiniz ki, bu ülkede barışın miladı, bu barışa ayıyla beraber, bu dayanışma ayıyla birlikte çok daha farklı olacak.''

Son olarak dün Şırnak Beytüşşebap'ta verilen 3 şehidin cenazelerinin kalktığı gün, hükümet üyeleri farklı illerdeki 10. yıl etkinliklerinde yaşanan çatışmalara değindiler.

Hakkari'de konuşan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin:
''Birileri de hayatları sona erdirmek için bir takım çırpınışlar, akılla izahı mümkün olmayan vicdanla, çıkarla izahı mümkün olmayan bir tutum ve davranışın içine girdiler. O tutum ve davranış adına 'barış' dendi. Barış değil tam bir kavga ve kan. 'Demokrasi' dendi. Tam bir zulüm ve despotizm. O kadar ki kendi yapısı, örgütü içinde de aşırı bir despotizm, baskı ve esaret hayatının var olduğunu görüyoruz. Görmenin ötesinde tespit ediyoruz.

...Bu ülkenin huzurunu bozmak isteyen, bu ülkede hayata kastetmek isteyen, biz su getirirken kan dökmek isteyen, bu ülkenin ekmeğine kan doğramak isteyenler var az da olsa. Onlara karşı da bakışımız kanunlar içerisinde, ama onlara da yaptıklarının cezasını çektirecek bir anlayış ve bakış açısıyla da devam edecek. Huzur bir tarafta, huzuru bozmak isteyenlere yönelik tedbirlerimiz de diğer tarafta. Farklı kulvarlarda, farklı alanlarda devam edecek.''

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Mersin'de konuştu:
"Bizim bin yıllık birliğimizi ve beraberliğimizi bozmaya yeltenenlere çok açık bir mesaj veriyorum; şehitlerimizin al kanıyla, ay-yıldızın buluştuğu bayrağımız, sonsuza kadar dalgalanmaya devam edecek. Bu bayrağın yanına başka bir bayrak takmak gibi gaflet içerisinde bulunanlara, bu millet acıyor. Yazık onlara. Bu bayrağın altında, tek vatan, tek millet, tek devlet anlayışıyla 74 milyon insanımız el ele, omuz omuza istiklal mücadelesini nasıl verdiyse, istikbal mücadelemizi de birlikte başaracağız. Biz bunu ah ettik.

Bu ülke için söyleyecek sözü olan varsa, bu ülkenin refahı ve kalkınması için söyleyecek sözü olan varsa, gelsin söylesin. Terörle, insanların hayatını kastetmekle, insanları öldürmekle hiç bir yere varamayız. Ülkemizi bu kirli oyunlara karşı milletimiz asla prim vermeyecektir. Belki üzüleceğiz, belki yine şehitlerimiz olacak. Ama değişmeyen tek bir şey hep aklımızda olacak. O da bu milletin birliği ve beraberliği... Bu bizim vazgeçilmez hedefimizdir. Bunun için birlikte el ele çalışacağız.''

AK Parti Grup Başkanvekili  Nurettin Canikli Bursa'da konuştu:
''Türkiye'nin sorunu terördür. Bunun üzerine aynı kararlılıkla ve çok daha profesyonel kadrolarla gidilecektir. Önümüzdeki dönemlerde bunu hep beraber göreceğiz. Polislerimiz daha aktif bir şekilde sürece dahil edilecektir. Hiç kimse çıkıp böyle bir kararlılığa karşı mazeret beyan etmeyecektir."

"KARDEŞLİK PROJESİ DEVAM EDECEK"
Diyarbakır'da konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, "Milli birlik ve kardeşlik projemiz bütün bu provokatif eylemlere rağmen devam edecektir'' dedi. (NTVMSNBC)