HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Meclis’te, Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde söz aldı. Başbakan Binali Yıldırım'ın "MHP'li bakanlar atanabilir" açıklamasına değinen Bilgen, "Bir karar verin; koalisyon iyi mi, kötü mü" ifadesini kullandı.

Ayhan Bilgen'in konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Başkanlık sisteminden daha kötüsü nedir’ diye sorulsa, ‘başkanlık sisteminin deforme edilmiş şeklidir’ diye cevaplarsınız. Elbette her sistemin kendi içinde bir tutarlılığı vardır, bir tarihsel ihtiyaca dayanır ve o sistemin bir toplumsal karşılığı oluşur.

Parlamento, siyaset kurumu bunu hukuki statüye kavuşturur. Ama bizim önümüze gelen sistem ne başkanlık sisteminin tutarlılıklarına sahip ne parlamenter sistemin mekanizmalarına, supaplarına sahip. Dolayısıyla ortaya konulan sistemin doğruluğunu, yanlışlığını test etme imkânı bile olmayacak. Bir süre sonra kriz yaşadığımızda bazıları "Bu, başkanlıkla ilgili aktarımlardan kaynaklanıyor" diyecek, bazıları da "Hayır, parlamenter sistemin enkazından kaynaklanıyor" Karar verin koalisyon iyi mi kötü mü?

Bu sistemi en yaygın biçimde savunma gerekçelerinizden birisi koalisyonlara neden olmayacağı iddiası. Bir yandan "Hayır, her türlü koalisyon kötüdür" diyorsunuz bir yandan da daha sistemi getirmeden bu sistemle Milliyetçi Hareket Partisinin de koalisyona bakan verebileceğini şimdiden ilan ediyorsunuz. Bir karar vereceksiniz, koalisyon iyi mi, kötü mü? Ya ne istediğinizi bilmiyorsunuz ya "Bugün böyle yapalım, yarın da gerekirse değiştiririz" diye düşünüyorsunuz.

Ülkeyi bir deneme tahtasına çevirmiş durumdasınız. 15 Temmuz başarılı olsaydı ve Yurtta Sulh Konseyi bize bir anayasa ısmarlasaydı, kayıp 1 numara kendisi için bir cumhurbaşkanlığı yetkisi isteseydi ancak böyle bir Anayasa isterdi, bundan daha fazlasını istemezdi. Sizlere Rolland'ın bir sözünü hatırlatarak konuşmamı bitireceğim. Rolland diyor ki: "Kişinin ilk görevi kendini feda etmek pahasına da olsa kendi olmak, kendi kalmaktır."