Birleşik Haziran Hareketi (BHH) Yürütme Kurulu tarafından başlatılan "seçim" gündemli tartışmaya ilişkin ilk katkı ve öneri metni yayımlandı.

İlk katkı metni BHH içinde yer alan Can Atalay, Kamil Kartal, Barış Atay, Deniz Yıldırım ve Evren Haspolat'ın imzasını taşıyor.

Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu'nun "Seçim, Haziran ve İlkeler" açıklaması ile başlayan, 28 Şubat 2015 tarihine kadar sürdürülecek tartışmalara ilişkin yayımlanan metinde şu ifadelere yer verildi:

SEÇİMLER HALA ÖNEMLİ BİR MECRA'

“Haziran 2015 seçimleri, Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun tarihsel bir dönemeçten geçtiği koşullarda gerçekleşiyor. Haziran seçimleri sonucunda teşekkül edecek yeni TBMM'nin bileşimi ve kurulacak yeni hükümet, Türkiye'nin yakın ve orta vadede geleceğinin şekillendirilmesinde gerekli olan siyasal ve yasal düzenlemelerin kaynağı olacak.

“Bu anlamıyla Türkiye'ye dair iddia sahibi olduğunu bütün siyasal toplumsal güçler açısından seçimler hala önemli bir siyasal mecra olarak önümüzde durmaktadır.

AKP’NİN HEDEFİ

“Haziran seçimleri AKP açısından ise, daha özel bir önem kazanmıştır. Haziran seçimleri AKP ve Erdoğan açısından bir yanıyla bir ‘referandum’ özelliği taşırken, diğer yandan ise, uzun bir süredir işletmeye çalıştığı, kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sistem yerine, baskı ve devlet terörü yasaları ile tahkim edilmiş ‘fiili başkanlık sisteminin’ yasal dayanaklarının da sağlanacağı bir parlamento çoğunluğu elde etmeyi murat etmektedir.

“DİRENİŞ KOALİSYONU”

“Ezilenlerin, yoksulların, emekçiler ve dışlananların kurtuluşunun sandık vasıtasıyla gerçekleşemeyeceği ne kadar açıksa, bugün bütün bir topluma azgınca saldıran AKP iktidarının, etkili bir sokak siyasetinin de desteğiyle sandıkta da geriletilmesinin önemi de o kadar açıktır.

“Buradan hareketle, Türkiye ve Ortadoğu'nun üzerine kabus gibi çöken AKP iktidarını sokakta ve sandıkta geriletebilecek, sosyal demokratların, Kürtlerin ve Alevilerin, sol, sosyalist güç ve çevrelerin, aydın ve sanatçıların, işçi sınıfı örgütlerinin, demokratik kuruluş ve sivil inisiyatif zeminlerinin geniş bir ‘direniş koalisyonu’ için yan yana gelmesine ihtiyaç var.

“CHP-HAZİRAN-HDP’NİN BİRLİKTELİĞİ ÖNEMLİ”

“AKP iktidarının sokakta geriletilebilmesi için gerekli olan direniş koalisyonunda Türkiye'deki önemli siyasal ve toplumsal temsiliyete sahip olan CHP-Haziran-HDP'nin yan yana durması önemlidir.

“Bu yanyanalığın önemini hep aklımızda tutarak, Haziran 2015 seçimlerinde AKP'nin temsil gücünü azaltmak, yüzde on seçim barajını hükümsüzleştirmek, demokratik toplumsal muhalefetin parlamentoda temsili güçlendirmek için de "Haziran - HDP ittifakını" inşa etmek için mücadeleyi önemsiyoruz.

“Haziran, AKP'yi hem sokakta hem de sandıkta geriletecek, böylesi geniş bir direniş koalisyonunun inşa edilmesi ve AKP iktidarının yerine özgürlükçü, eşitlikçi, kamucu ve laiklikten yana bütün güçlerin yan yana gelmesiyle oluşturulacak bir ‘değişim’ koalisyonunun kurulmasının aktif kurucusu olmak üzere inisiyatif almalıdır.”

Kaynak: Bianet